Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az al-Kaida fegyvereket csempész ki Líbiából

Líbia - Az algériai hírszerzés értesülései szerint az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet a zűrzavaros líbiai helyzetet arra használja ki, hogy fegyvereket, köztük modern légvédelmi rakétákat csempésszen ki az országból.
A forrás szerint a napokban nyolc Toyota típusú kisteherautó hagyta el Kelet-Líbiát, és Csádon, majd Nigeren áthaladva megérkezett a Mali északi részében kialakított rejtekhelyre. Rakományuk fegyver és lőszer volt: géppisztolyok és géppuskák, kézi páncéltörő gránátvetők (RPG-7), robbanóanyagok, lőszerek és a nyugaton SAM-7 típusjelzéssel ismert föld-levegő rakéták.

Ez nem az első konvoj, és az al-Kaida észak-afrikai szárnyának (AQIM/AQMI) csempészakciója most is folyik - figyelmeztetett az algériai biztonsági illetékes, aki szerint a felkelők kezén lévő kelet-líbiai térségben kifosztottak több laktanyát és fegyverraktárat, és "az AQIM jelen lévő emberei ezt az alkalmat nem szalaszthatták el". A szervezet kiváló kapcsolatokat ápol a térség csempészeivel, akik minden nehézség nélkül járnak ki-be - mondta, hozzátéve, hogy az al-Kaida nem csak a felkelők közé szivárgott be, hanem kihasználja a Kadhafi-erők zavarodottságát is.

A líbiai lázadó tagadják, hogy bármiféle kapcsolatban állnának az al-Kaidával, és a NATO európai főparancsnoka, James Stavridis amerikai tengernagy is úgy véli, hogy a terrorszervezetnek nincs jelentős szerepe a felkelésben.

Algéria közel két évtizedes harcot vívott az iszlamista szélsőségesekkel, ezért folyamatos figyelemmel követi a mozgásukat a határain kívül is. A brit hírügynökségnek nyilatkozó illetékes szerint a nyugati koalíciónak szembe kell néznie azzal a lehetőséggel, hogy ha Kadhafi rendszere összeomlik, az al-Kaida a kialakuló káoszban megvetheti a lábát a Földközi-tenger partján.

Líbiának jól védett határai voltak, működő biztonsági és vámszervezetekkel, amelyek ellenőrizték a határt. Ez most egy időre meg fog szűnni - jósolta az algériai hírszerzési illetékes, aki szerint a szövetségeseknek gyorsan választaniuk kell. Vagy hagyják a káosz eluralkodását, és utána beavatkoznak szárazföldi katonasággal is, hogy megakadályozzák az al-Kaida észak-afrikai szárnyának a kijutását a Földközi-tengerhez, vagy Kadhafival, illetve nélküle, de fenntartják a rendszert és a korábbi biztonsági helyzetet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama bejelentette az újraindulását

Egyesült Államok - Barack Obama amerikai elnök hétfőn egy rövid, az internetre feltöltött videóban… Tovább olvasom