Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Az al-Kaida merényletre készül Jemenben?

Jemen - Az al-Kaida bizonyos jelek szerint terrorista merényletre készül a jemeni fővárosban, esetleg az ottani amerikai nagykövetség ellen - állította John Brennan, Barack Obama elnök terrorizmusellenes főtanácsadója vasárnap a CNN hírtelevízióban.
Brennan az "aktív al-Kaida fenyegetéssel" indokolta az amerikai diplomáciai képviselet aznapi bezárását Szanaában.

Az Egyesült Államok eltökélt, hogy megsemmisítse az al-Kaidát, legyen az akár Pakisztánban, Afganisztánban vagy Jemenben - szögezte le. Hozzátette ugyanakkor, Washington a szóban forgó fenyegetés ellenére nem kíván a terrorizmus elleni globális küzdelemben újabb frontot nyitni Jemenben.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szanaai nagykövetsége vasárnap közölte, hogy biztonsági okokból - az arab-félszigeti al-Kaida nem szűnő fenyegetései miatt - bezárt. Arról nem adtak tájékoztatást, hogy a külképviseletek meddig maradnak zárva.

Obama amerikai elnök főtanácsadója úgy becsülte, hogy az al-Kaida terrorhálózat több száz tagja tevékenykedik Jemenben. Úgy fogalmazott, Washington "nagyon aggódik az al-Kaida folytatódó erősödése miatt". Megítélése szerint az ott élő amerikaiak és más nyugati országok állampolgárai elleni fenyegetés csak akkor enyhülhet, ha az arab ország kormánya hatékonyabban lép fel a terroristákkal szemben.

Brennan értékelése szerint "világos", hogy az al-Kaida terroristái folytatni akarják támadásaikat, jóllehet az Egyesült Államok sok merényletet már a kivitelezés előtt, a tervezés fázisában meghiúsít.

Az Egyesült Államok tavaly 67 millió dollárral támogatta Jement annak érdekében, hogy biztonsági erői felkészültek legyenek az al-Kaida elleni harcban. Ennél nagyobb összegű, 112 millió dolláros amerikai segítséget csak Pakisztán kapott a terrorizmus elleni küzdelemben.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar hegymászókat sodort el a lavina a Tátrában

Szlovákia - Lavina sodort el három magyar hegymászót a szlovákiai Magas-Tátrában, a szerencsétlenül… Tovább olvasom