Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 12°C Még több cikk.

Az al-Kaida videót tett közzé meggyilkolt vezetőjéről

Az al-Kaida videofelvételt tett közzé Abu Jahja al-Líbiről egy héttel azután, hogy jelentések szerint egy amerikai drónról elindított rakéta végzett Pakisztánban a terrorhálózat második számú vezetőjével.

Az iszlamista honlapokat figyelő SITE és az IntelCenter szervezetek szerint nem tudni, hogy a felvétel - amely kedden került fel a világhálóra - pontosan mikor készült. Csak az volt kideríthető, hogy valamikor tavaly november után forgatták, ugyanis csak az iszlám kalendárium szerinti évszám, 1433 szerepel rajta.

A felvételen Líbi "zsarnoknak" nevezi Bassár el-Aszad szíriai államfőt, kormányát pedig "bűnös rezsimnek". A szíriai felkelőket a harc folytatására szólítja fel, "az iraki, jordániai és török testvéreket" pedig arra kéri, hogy siessenek a segítségükre. Líbi azzal vádolja a "Nyugatot és kiszolgálóit", hogy cinkosai az Aszad-rezsimnek bűncselekményei elkövetésében.

A SITE szerint a felvételt kísérő üzenet olyan jelzőkkel illeti Líbit, amelyeket élő emberekre szoktak használni. Az IntelCenter pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a szélsőséges csoportok eddig is tettek közzé videókat a szervezet meggyilkolt tagjairól haláluk után.

Washingtonban a múlt kedden jelentették be, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) dróncsapása végzett Pakisztánban Abu Jahja al-Líbivel, aki a terrorszervezet legfelső szintű műveleti parancsnoka volt, és tartotta a kapcsolatot az al-Kaida más országokban működő csoportjaival. Amerikai értékelés szerint a második számú vezető elvesztése súlyos csapás az al-Kaidának, mert az az általános vélemény, hogy senki nem tud a nyomába lépni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legalább 42 halott egy iraki merényletben

Több tucatnyi ember meghalt, amikor Bagdadban és Hillában bombák robbantak. Tovább olvasom