Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Az aleppói repülőtérnél folytatódnak az sszecsapások

A szíriai kormánycsapatok az aleppói repülőtér környékén vívnak harcokat a felkelőkkel - jelentette pénteken az állami média.
A felkelők aleppói állásait hetek óta ágyúzzák és a levegőből is támadják Bassár el-Aszad elnök erői egy szélesebb körű offenzíva keretében. A lázadókat kiűzték néhány helyről, de a repülőtér környéki harcok azt jelzik, hogy újabb frontok nyíltak meg.

A hivatalos SANA hírügynökség az jelentette, hogy "a fegyveres terroristákat" - ahogy a rezsim nevezi a felkelőket - kiszorították a repülőtér mindkét oldaláról. A légikikötő mintegy 15 kilométerre délkeletre van a város történelmi központjától. A jelentésből nem derül ki, hogy az összecsapások a nemzetközi repülőtérhez vagy a hozzá kapcsolódó katonai repülőtérhez közelebb zajlottak. Erről a bázisról hajtják végre a légicsapásokat az ország északi részében.

Aleppónak jelképes és stratégiai értéke van. Ez Észak-Szíria súlypontja, közel fekszik a lázadók által ellenőrzött területhez és a török határhoz vezető létfontosságú ellátási vonalakhoz. A lázadók elfoglalták az óvárost, amelyet egy középkori erőd ural. Ez a tény cáfolja a rezsim állítását, hogy túlnyomó tűzerejével fel tudja tartóztatni az ellenzék előrenyomulását, és ellentmond Valíd Moallem külügyminiszternek, aki a televízióban kijelentette, hogy "álmodnak azok, akik azt gondolják, hogy legyőzik a szíriai arab hadsereget".

A polgári lakosság egyre súlyosabb helyzetben van a kereszttűz miatt, ezért sokan a közeli, biztonságos Törökországba menekülnek. Az ENSZ menekültügyi szóvivője szerint kedden és szerdán 3500 ember ment át Törökországba, ahol most mintegy 65 ezer szíriai él kilenc táborban. A 40 százalékuk ebben a hónapban érkezett. Jordániába csaknem 2700-an érkeztek kedd óta, és ott már 150 ezren vannak. A külföldre menekülőkön felül az országon belül is 2,5 millióan szorulnak segélyekre Valere Amosnak, az ENSZ menekültügyi koordinátorának becslése szerint.

Damaszkuszban az ENSZ szakértői megkezdték a katonai megfigyelő misszió bezárását, miután sikertelenek maradtak a tűzszünet betartását célzó nemzetközi erőfeszítések. Az ENSZ egy kis összekötő irodát tervez csak fenntartani arra az esetre, ha mégis lehetne tenni valamit a béke érdekében. Mindkét fél "a háború ösvényét választotta" - jelentette ki Edmond Mulet, az ENSZ-főtitkár békefenntartásért felelős helyettese.

Az Aszad-rendszer katonai és politikai hatalmának legbelső magja, úgy tűnik, egyben marad, de a periférián repedések mutatkoznak. Ez kitűnik magas rangú katonák és politikusok dezertálásából, és abból, hogy a gerillák Damaszkusz központjában is képesek a robbantásokra és emberrablásokra.

Laurent Fabius francia külügyminiszter, aki meglátogatta a Szíriával szomszédos Jordániát és Libanont a héten, azt mondta a francia Europe-1 rádiónak pénteken, hogy "további, nagyarányú szökések is lesznek", de további részleteket nem fűzött hozzá. Fabius védelmébe vette, hogy Franciaország a kérésük ellenére sem ad fegyvereket a szíriai lázadóknak. Azzal érvelt, hogy a lázadókat támogató Katar és Szaúd-Arábia küld nekik, Európa viszont a fegyverembargó mellett döntött. "Nem fogunk ellentmondani saját álláspontunknak" - jelentette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rostowski: Lengyelország csatlakozik az euróövezethez, de csak ha az egészséges lesz

A lengyel pénzügyminiszter szerint ha a strukturális problémákat megoldják, csatlakoznak. Tovább olvasom