Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Az amerikai döntésre vár Németország

Németország addig nem határoz afganisztáni haderejének növeléséről, amíg az Egyesült Államok nem jelenti be döntését az amerikai csapaterősítésről - közölte a német védelmi miniszter helyi idő szerint csütörtökön Washingtonban.
Türelmetlenül várjuk az amerikai elnök bejelentését, várjuk az új stratégiai elveket - mondta Karl-Theodor zu Guttenberg, miután megbeszéléseket folytatott a Pentagonban. A német védelmi miniszter biztosította tárgyalópartnereit afelől, hogy Németország elkötelezett afganisztáni missziója folytatása mellett.

Guttenberg úgy véli, az utóbbi időben csökkent az Egyesült Államok részéről Németországra nehezedő nyomás az afganisztáni kontingens létszámának növelése céljából, mert a német katonák már egyre több veszélyes feladatot végeznek el. "Azt gondolom, ez annak az eredménye, hogy világossá tettük: a német katonák már nem csak azért vannak Észak-Afganisztánban, hogy kutakat fúrjanak és integessenek az afgán gyerekeknek. Egyre inkább harci feladatokat látunk el" - mondta a német miniszter.

Egy héttel ezelőtt Guttenberg azt mondta afganisztáni látogatásán, hogy Németország januárban százhúsz katonával növeli kontingensének létszámát. A miniszter akkor azt közölte, hogy az új gyorsreagálású egységet az északi Kunduz tartományba irányítják, ahol az afganisztáni német katonák többsége állomásozik. Ez korábban egy viszonylag nyugalmas térség volt, de az utóbbi hónapokban a tálib lázadók fokozták ott tevékenységüket.

Afganisztánban 4365 német katona állomásozik, és a német misszió eddig 36 katonát veszített.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet Afganisztánban

Motorbiciklis öngyilkos merénylő robbantotta fel magát pénteken Afganisztán délnyugati részén, és… Tovább olvasom