Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Az amerikai kormány sok nagybanktól visszakéri a segélyeket

Az amerikai kormány azt akarja, hogy a megerősödött helyzetű nagybankok fizessék vissza az államnak azt a sok tucat milliárd dollárnyi segélyt, amelyet a tavaly őszi hitelválság óta életben maradásuk érdekében kaptak - értesült a The New York Times.
A pénzügyminisztérium vezetői úgy látják: a kisegített pénzintézetek közül több már elég erős ahhoz, hogy a tőkepiacról, magánbefektetők pénzéből tőkeemelést hajtson végre.Júniusban tíz nagy bank 70 milliárd dollárt fizetett vissza a szövetségi kormánynak, amely azonban meg van győződve arról, hogy további vezető bankok is képesek a segélyek visszatérítésére.

A vonakodó bankok azonban még évekig megtartanák a segélyösszegeket ahelyett, hogy felhígítsák részvényeseik körét - olvasható az újság csütörtöki számában. A visszafizetésekkel kapcsolatos állami szigorról vita folyik a kormányban, szakértők ugyanis figyelmeztetnek, hogy egyes bankok továbbra is súlyos veszteségeket szenvednek el üzleti célú ingatlanbefektetések kapcsán, a lakáspiaci jelzáloghitelek, valamint a hitelkártyacsődök miatt.

A pénzügyminisztérium eddig nem kényszerítette a bankokat a nagy segélyek visszafizetésére, nem akarja megcsapolni tartalékaikat, tisztában van azzal, hogy néhány pénzintézet még mindig nem tud talpra állni. De azt is tudja, hogy sok nagybank már megerősítette piaci pozícióját és képes kiváltani a kormányzati támogatást a tőkepiacról. A JP Morgan Chase 3,6 milliárd dolláros előző negyedévi profitról számolt be szerdán.

A pénzügyi tárca megerősítette: több mint elegendő összeg - mintegy 200 milliárd dollár - áll még rendelkezésére a tavalyi 700 milliárd dolláros bankmentő csomagból, amelynek egy része már a visszafizetésekből származik, így felkészült az esetleges váratlan helyzetek kezelésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaország nem növeli katonáinak számát Afganisztánban

Franciaország Afganisztánban marad, de nem növeli katonáinak számát - mondta Nicolas Sarkozy francia… Tovább olvasom