Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Az amerikai Népszámlálási Iroda törli a ˝néger˝ kategóriát

Az érintettekkel kapcsolatban már kizárólag csak a "fekete" és az "afroamerikai" kifejezést fogja alkalmazni.
Törli szóhasználatából a "néger" (negro) kifejezést az Egyesült Államok Népszámlálási Irodája, amikor felméréseiben az amerikai feketéket fogja kategorizálni - közölte kedden a The Washington Times.

Nicholas Jones, az iroda statisztikai osztályának vezetője bejelentette, hogy faji elkülönítés korából származó szó helyett a hivatal a jövőre esedékes városfelmérésében az érintettekkel kapcsolatban már kizárólag csak a "fekete" (black) és az "afroamerikai" (African-American) kifejezést fogja alkalmazni. Jones rámutatott, hogy ma már csak nagyon kevés fekete amerikai azonosítja még mindig "négerként" magát és sokan "sértőnek és elavultnak" tartják az elnevezést.

A "néger" kategóriát először 1900-ban használták az amerikai népszámlálások történetében, korábban az afrikai eredetű embereket "színesnek" hívták. A "néger" elnevezés használata a 20. század első felében, a "fajok" közötti egyenlőtlenség évtizedeiben általános maradt az Egyesült Államokban, a 60-as évek polgárjogi mozgalmai azonban ezt elutasították és támogatóik magukat "feketének", vagy "afroamerikainak nevezték".

A "néger" elnevezés ugyanakkor gyakran szerepelt Martin Luther King beszédeiben és több, a 60-as évek előtt feketék által alapított szervezet és intézmény nevében fennmaradt. Ilyen az Egyesült Néger Főiskolai Alap, amelyet ma inkább már csak UNCF-ként szoktak emlegetni, az intézmény angol elnevezésének kezdőbetűi alapján.

Az amerikai kormány már a 2010-es népszámláláskor sem kívánta alkalmazni a "néger" kategóriát, ám végül visszakozott, arra hivatkozva, hogy idősebb, főleg a déli államokban élő feketék még mindig ekként határozzák meg önmagukat. A kérdőívek kipostázása azonban tiltakozásokhoz vezetett.

Az amerikai lakosokat hivatalosan öt fő kategóriába sorolják be, ezek közül 2010-ben az egyik a "fekete, afroamerikai vagy néger" volt. A 2000-es népszámláláskor még mintegy 50 ezren vallották magukat "négernek", de számuk egy évtizeddel később 36 ezerre csökkent.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. február 27. 09:27
    „Ahan...itt az ideje hogy valami buzgó barom nálunk is töröltesse a cigány és a zsidó szót...igaz hogy ott is - itt is néven nevezik magukat az érintettek ! de ez a tény, a sültparasztból Pesten, politikai elitté érlelődött népséget
    nem zavarja !?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant a hőlégballon: magyar áldozata is van a luxori tragédiának

A hőlégballon 300 méteres magasságban kigyulladt, felrobbant, majd lezuhant. Tovább olvasom