Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Az Arab Liga támogatja Palesztina ENSZ-tagságát

Palesztina - Az Arab Liga támogatja Palesztinának azt a törekvését, hogy az ENSZ ismerje el tagállamának.
A szervezet békéltető bizottsága szombaton a katari Dohában tartott tanácskozásán úgy döntött: támogatja, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a világszervezet szeptemberi közgyűlésén kérje az ENSZ-től az 1967-es háború előtti határokon alapuló palesztin állam elismerését, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Abbász a héten közölte, hogy ha nem lesz áttörés az izraeli-palesztin béketárgyalásokon, akkor szeptemberben kérni fogja az ENSZ-től a palesztin állam elismerését.

Az Arab Liga elhatározta, hogy a nemzetközi jogi normáknak megfelelően lépéseket tesz a palesztin állam elismertetése érdekében az ENSZ-ben. A tanácskozás végén kiadott közlemény kiemelte, hogy az arab államok ennek érdekében fokozzák erőfeszítéseiket a nemzetközi színtéren, és igyekeznek a Biztonsági Tanács állandó tagjait rávenni, hogy álljanak ki a palesztin ENSZ-tagság mellett. Ez azonban a vétójoggal rendelkező Egyesült Államok ellenkezése miatt kudarcba fulladhat.

Barack Obama amerikai elnök nemrégiben kijelentette, hogy Izraelnek vissza kellene térnie az 1967-es háború előtti határaihoz, ami Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem feladását jelentené. Az elnök ugyanakkor ellenezte, hogy már az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszaka elismerje az önálló palesztin államot.

Palesztinának jelenleg szavazati jog nélküli megfigyelői státusza van az ENSZ-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Házat avattak a horvátországi Dárdán

Horvátország - Magyar Házat avattak szombaton a horvátországi Dárdán, a Horvátországi Magyar… Tovább olvasom