Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Az Art Flexum csoport művészeinek tárlata Dunaszerdahelyen

Az Art Flexum képzőművészeti csoport 17 művésze 60-80 munkával mutatkozik be pénteken a dunaszerdahelyi Vermes-villában, amely egyben a Kortárs Magyar Galéria székhelye.
Iván Péter galériavezető az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy az Art Flexum csoport 2003-ban alakult mosonmagyaróvári központtal, de felvidéki magyar művészek is csatlakoztak hozzá, és most a több éves együttműködés keretében bemutatkoznak Dunaszerdahelyen.

A 17 művész közül Almási Robert festőművész képviseli a felvidéki magyarságot, és ő a kiállítás kurátora is. A pénteken nyíló tárlaton rajta kívül bemutatja képeit többek között Kelemen Benő Benjámin, Sárközi Anikó, Szunyogh László, Tolnay Imre és Végh Béla is.

Iván Péter arról is beszélt, hogy a Vermes Ferenc egykori főszolgabíró villájában működő Kortárs Magyar Galéria három földszinti terme ad otthont az Art Flexum kiállításának. Felidézte, hogy az épületbe a II. világháború után költözött be a Szlovák Nemzeti Galéria kihelyezett részlege, majd Dunaszerdahely városa megvette a villát, amelyet 2005-ben kapott meg a Kortárs Magyar Galéria.

Iván Péter kitért arra, hogy az egyetemes magyar anyagot gyűjtő, Kortárs Magyar Galéria ma mintegy 700 műalkotást őriz. "Van, aki felajánlja, és van olyan művész is, akit felkérnek, adjon művet a galériának. Minden esetben ajándékozásról van szó" - emelte ki a galériavezető.

A gyűjtemény újabb darabjait, mintegy 15 festményt és grafikát az Art Flexum kiállításával egy időben a villa emeleti termében láthatja a közönség - tette hozzá.

Iván Péter elmondta, hogy tavaly látogatórekordot döntött a galériában a Kárpáti Tamás gyűjteményéből rendezett, Hungarikonok című vándortárlat, amelyen magyar írók, zenészek, színészek személyes tárgyait láthatták az érdeklődők, így Kodály Zoltán metronómját, Barcsay Jenő ecsetjét, Faludy György botját, Kertész Imre kalapját.

Az idei terveikről szólva kiemelte a Fazonigazítás - Újjászületett hamisítványok című festészeti tárlatot. Mint mondta, Nagy T. Katalin művészettörténész ötlete volt, hogy nagy magyar festők képeinek hamisítványait ne semmisítsék meg, hanem adják oda kortárs alkotóknak, hogy készítsenek belőlük új művet. Így van, aki felszabdalta, van, aki belefestett a hamis Rippl-Rónai-, Vaszary- vagy Gulácsy-képbe. Az ebből összeállított tárlatot várja idén a dunaszerdahelyi Vermes-villa - tette hozzá Iván Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Űrhajóst keresnek a Holdra Oroszországban

2020-ig az első orosz kozmonautának a Földet kísérő égitest felszínére kell lépnie. Tovább olvasom