Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Az eddigi legnagyobb bankkártyacsalás részleteit ismertették amerikai ügyészek

Negyvenötmillió dollárt lopott közel-keleti pénzintézetektől bankkártya-hamisítással egy bűnbanda, amelynek tagjai az egész világon szétszóródva, összehangoltan, néhány óra alatt követték el tettüket - közölték csütörtökön amerikai ügyészek.
A banda számítógépes hacker tagjai behatoltak egy meg nem nevezett indiai és egy egyesült államokbeli bankkártyagyártó cég számítógépes rendszerébe. Adatokat loptak el, majd feloldották a készpénzfelvételre vonatkozó napi limitet olyan MasterCard folyószámlakártyákon, amelyeket egy egyesült arab emírségekbeli és egy ománi bank bocsátott ki, illetve PIN-kódokat hoztak létre a kártyákhoz. A megszerzett adatokat mások rátöltötték olyan kártyákra - szállodai szobakártyára, lejárt hitelkártyára - amelyeken az információk mágnescsíkon vannak tárolva. A banda egy harmadik csoportjának tagjai pedig - akiknek kiosztották a hamis kártyákat - szerte a világon néhány óra alatt kivettek összesen több millió dollárt több ezer bankautomatából. Az ATM-tolvajok a megszerzett pénzből részben drága termékeket vásároltak, illetve átadták a bankjegyeket a középszintű bandavezetőknek.

A lopást az tette lehetővé, hogy egyes bankok még kibocsátanak mágnescsíkos kártyákat, amelyek már elavultak és nem biztonságosak - szemben a gyakorlatilag másolhatatlan chipkártyával -, de még elfogadják őket.

Jogi szakértők szerint egyelőre nem világos, hogy a közel-keleti bankok követelhetnek-e kártérítést a bankártyagyártóktól vagy biztosítóiktól.

Loretta Lynch amerikai ügyész beszámolt arról, hogy a tettesek között van legalább hét amerikai állampolgár, akiket a Dominikai Köztársaságban vettek őrizetbe. Az illetők ATM-tolvajok, akiket az elkövetés közben rögzítettek biztonsági kamerák. Volt olyan közöttük, aki egyre jobban dagadó hátizsákkal járt egyik automatától a másikig, és volt olyan, aki a kezében vitte a hatalmas bankókötegeket, például Manhattanben.

A bandának két akciója volt, az egyik decemberben, amikor 5 millió dollárt loptak el, a másik februárban, amikor 40 milliót 36 ezer tranzakcióban, mindössze 10 óra alatt. Huszonhét ország ATM-jeiből vitték el a pénzt, köztük Európa sok országában, és minden földrészen, kivéve Ausztráliát.

Az amerikai ügyészek nem adtak tájékoztatást arról, hogy más országokban hány bandatagot vettek már őrizetbe, mert ez árthat a nyomozás érdekeinek, de azt elmondták, hogy a nyomozásban több mint egy tucatnyi ország hatóságai vesznek részt, és hogy a banda egyesült államokbeli sejtjének feltételezett vezetőjét, Alberto Yusi Lajud-Penát állítólag a múlt hónapban meggyilkolták a Dominikai Köztársaságban.

Nem ez az első kiterjedt bankkártyacsalás, de a 45 millió dolláros kár legalább a duplája az eddigi legsúlyosabbnak - közölte Avivah Litan biztonsági elemző a Gartner cégtől.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autós üldözés után rács mögé került Ján Slota

Nem állt meg kocsijával egy szokványos közúti ellenőrzés során Ján Slota, az SNS volt elnöke, majd amikor végül megállították, elutasította az alkoholtesztet. Tovább olvasom