Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Az egyik áldozat török sofőrje ölhette meg a párizsi kurdokat

Az egyik áldozat török sofőrjét gyanúsítják a párizsi kurd aktivisták megölésével.
A francia ügyészség az egyik áldozat török sofőrjét gyanúsítja a párizsi kurd intézet három aktivistájának január eleji meggyilkolásával. A férfit előzetes letartóztatásba helyezték - közölte hétfőn egy illetékes.

A terrorizmussal is meggyanúsított 30 éves Omer Guney a három női áldozat közül legismertebb Sakine Cansiznak, a Törökországban fegyveres harcot is folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) alapító tagjának a sofőrje volt. Cansiz 55 éves volt, a másik két áldozat, Leyla Soylemez és Fidan Dogan a húszas éveiben járt.

Francois Molins ügyész a sajtónak azt mondta, vallomása szerint Guney két éve csatlakozott a PKK-hoz. "Komoly és alapos" bizonyítékuk van arra, hogy Guney részt vett a január 9-ei gyilkosságokban - mondta az ügyész.

Törökországban a PKK és a kormányerők konfliktusa tízezrek életét követelte 1984 óta. Török tisztségviselők az utóbbi időben tárgyalásokat folytatnak a kurd párttal, leszerelésre próbálva rávenni azt. Az ankarai kormány szerint az ilyen tárgyalásokat ellenzőknek lehet részük a párizsi gyilkosságokban.

Molins elmondta: videofelvételek tanúsítják, hogy Guney benn volt a párizsi Kurd Információs Központban január 9-én, abban az időben - 12 óra 43 és 13 óra 21 perc között -, amikor a gyilkosságok történtek. Tíz lövés dördült el, négy golyó az egyik áldozat fejébe, három-három a másik kettőébe fúródott be.

Az egyik közeli üzletből, egy parkolóból és máshonnan készített videofelvételek szerint Guney Cansizzal együtt ment be 11 óra 29 perckor a központba, rövid időre egy közeli parkolóba ment, majd 12 óra 11-kor visszatért, és 12 óra 56-kor távozott - mondta az ügyész.

Guney ártatlannak vallotta magát. Amikor elétárták a videobizonyítékokat, először azt mondta, "elfelejtette" közölni a rendőrökkel, hogy távozása után visszatért a központba. Később már azt hangoztatta, hogy a videoszalagok bizonyára manipuláltak - mondta Molins.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külügyminisztere szerint Chávez jókedvű, és újra utasításokat ad

A 58 éves Chávezt daganatos betegségének kiújulása miatt december 11-én újra megműtöttek Kubában,… Tovább olvasom