Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Az élelmiszerárak további csökkenésére számít a FAO

Várhatóan folytatódni fog az élelmiszeráraknak tavaly év végén megindult csökkenése a következő hónapokban az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint.
A FAO elemzői úgy látják, hogy a recessziós félelmek miatt megcsappant a kereslet, ugyanakkor bőségesek a készletek. Mindamellett a világgazdasági kilátások bizonytalansága miatt nehéz pontosan megmondani, hogy milyen tendenciák várhatók az árakban a következő időszakban.

A FAO élelmiszerár indexe - amit a gabonafélék, az olajos magvak, a tej- és hústermékek, valamint a cukor árának változása alapján számol ki minden hónapban a nemzetközi szervezet - 210 pont volt decemberben, 2,4 százalékkal, azaz öt ponttal kisebb a novemberinél. A legnagyobb mértékben a gabonafélék ára csökkent a kosáron belül, 4,8 százalékkal.
A globális élelmiszerárak most 11,3 százalékkal alacsonyabbak, mint a februári csúcs idején: akkor a mutató rekordot döntött, 238 pont volt a gabonafélék drágulása miatt.

Mindamellett az áraknak a tavalyi második félévben tapasztalt folyamatos csökkenése ellenére 2011-ben a mutató átlagosan 228 pont volt, a legmagasabb azóta, hogy a FAO 1990-ben megkezdte az index összeállítását. Az előző csúcs 2008-ban volt, amikor a mutató átlagosan 200 pontot tett ki, és éhséglázadások törtek ki számos fejlődő országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Benes-dekrétumok fenntartása ellen tiltakozó petíciót adtak be Brüsszelben

Két magánszemély petíciót adott át csütörtökön Brüsszelben az Európai Parlament illetékes bizottságának, a Benes-dekrétumokat fenntartó szlovákiai jogszabály ellen tiltakozva. Tovább olvasom