Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Az elítélt Berlusconi nem kér elnöki kegyelmet

Az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi védőügyvédje szerdán bejelentette, a volt olasz kormányfő végleg lemondott arról, hogy kegyelmet kérjen a köztársasági elnöktől a rá kiszabott büntetés elengedésére.
Franco Coppi ügyvéd a milánói bíróságon újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott, "végleg lehanyatlott a kegyelemkérés lehetősége".

A semmítőszék által augusztus elsején egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélt Silvio Berlusconi kezdettől fogva kizárta, hogy Giorgio Napolitano államfőhöz forduljon kegyelemért. Berlusconi, aki jelenleg a Szabadság Népe (PdL) párt elnöke, azt hangoztatta, hogy ez bűnösségének elismerését jelentette volna, miközben ő mindig is ártatlannak, a bíróság által üldözött áldozatnak vallotta magát az adócsalás vádjával szemben.

Az utóbbi hónapokban azonban többször felröppent annak a híre, hogy Berlusconi gyermekei fordultak a köztársasági elnökhöz. Erről utoljára november 8-án nyilatkozott Marcello Dell'Utri PdL-politikus, Berlusconi jobbkeze. Franco Coppi most végleg kizárta, hogy Berlusconi kegyelmet kérhetne az olasz parlamentből való esetleges kizárása előtt, amelyről a római szenátus november 27-én tart nyílt szavazást.

Ezt megelőzően november 16-án a PdL országos tanácsa ül össze. A párt 800 küldötte Silvio Berlusconi október 25-i bejelentéséről szavaz, miszerint a 2009-ben alapított PdL befejezi tevékenységét, s a párt nevében és céljaiban is visszatér az 1994-ben indított Forza Italia (Hajrá Olaszország, FI) mozgalomhoz.

A PdL tanácskozása válasz elé állítja a párt azon csoportját, amely Angelino Alfano PdL-főtitkárral, belügyminiszterrel az élen október 2-án - Berlusconi utasításának ellentmondva - bizalmat szavazott az Enrico Letta vezette nagykoalíciós kormánynak. A szakadárok vagy Berlusconi mögé sorakoznak fel, vagy vélhetően kiválnak a pártból.

Az Alfano vezette szárnyhoz tartozó Fabrizio Cicchitto, a PdL volt képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott, nem tudja, hogy a PdL kormánypárti tábora egyáltalán részt vesz-e a szombati találkozón. Ez azonban azonnali pártszakadást jelentene.

Berlusconi és Alfano között szerda este újabb egyeztetés kezdődött a PdL sorsáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Scotland Yard: valószínűleg mégsem gyilkosság áldozata lett a sporttáskában talált MI6-kém

Gareth Williams már oszlásnak indult maradványaira 2010 augusztusában bukkantak rá londoni lakásának… Tovább olvasom