Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Az első indiai kísérlet nagy hatótávolságú rakétával

India első ízben hajtott végre csütörtökön kísérletet nagy hatótávolságú rakétával, amely képes mélyen behatolni Kína területére vagy elérni akár Európát is.
Sikeres kísérlet esetén India azon országok "elitklubjába" sorolja be magát, amelyek atomtöltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkeznek. Ilyen rakétája eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Oroszországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának volt.

Az Agni-V típusú rakétával végrehajtott kísérletről élő adásban számoltak be a helyi tévécsatornák. A rakétát a kelet-indiai Orissza állam partjainál található tengeri támaszpontról, egy szigetről lőtték fel. Az ötven tonnás, 17,5 méter hosszú és két méter átmérőjű Agni (Tűzisten)-V típusú rakéta hatótávolsága ötezer kilométer, és egytonnás atomtöltettel szerelhető fel. A rakétának ötezer kilométeres utat kell megtennie, ezért eltart egy ideig, míg kiderül, hogy sikerült-e a kísérlet.

Az indiai kormány szerdán hangoztatta, hogy a rakéta elkészültével jelentős lendületet adtak azoknak a törekvéseknek, amelyek célja, hogy korlátozzák Kína regionális fölényét, és elérjék, hogy India saját jogán legyen ázsiai hatalom.

Kína előrébb tart Indiánál a rakétaversenyben, mert interkontinentális rakétáival bármilyen célpontot képes elérni a szomszédos országban. Eddig a legnagyobb hatótávolságú indiai rakétának, az Agni-III-nak a hatótávolsága 3500 kilométer, azaz nem ér el számos kínai nagyvárosig.

Az igazoltan nukleáris fegyverekkel rendelkező dél-ázsiai ország 1974-ben hajtott végre először kísérleti föld alatti atomrobbantást, majd 1998-ban két alkalommal megismételte a kísérletet. Az indiai rakétaprogram a két másik térségbeli atomhatalom, Kína és Pakisztán elrettentését célzó stratégia része.

India és Kína 1962-ben vívott háborút és továbbra is van határvitájuk. Újdelhi mindig is gyanakodva figyelte az utóbbi években Kína törekvéseit befolyása növelésére az Indiai-óceán térségében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlkapások és visszaélések miatt 2000 kínai rendőrt vontak felelősségre

Kínában több mint 2000 rendőrt vontak felelősségre és mentettek fel állásukból. Tovább olvasom