Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Az ENSZ szerint a szíriai hadsereg tagjai kórházakat támadnak meg

A Bassár el-Aszad szír elnökhöz hű fegyveresek szándékosan akadályozzák az orvosi ellátást, s az egészségügyi központokban egyes esetekben embereket is megkínoznak.
A szíriai kormánycsapatok rendszeresen lövik a lázadók által ellenőrzött területeken lévő kórházakat, hogy megakadályozzák a beteg vagy sebesült emberek orvosi ellátását, márpedig ez háborús bűncselekménynek számít - közölték pénteken az ENSZ megbízásából vizsgálódó független szakértők.

A brazíliai Paulo Pinheiro által vezetett, húsz emberi jogi szakértőből álló bizottság Genfben közzétett jelentésében kiemelte: a Bassár el-Aszad szír elnökhöz hű fegyveresek szándékosan akadályozzák az orvosi ellátást, s az egészségügyi központokban egyes esetekben embereket is megkínoznak. A szakértők szerint a lázadók is követtek el támadásokat kórházak ellen, de kisebb számban.

A jelentés szerint a támadások mikéntje arra utal, hogy a hadsereg tagjai szisztematikusan azért támadtak meg egészségügyi intézményeket, hogy a kormányellenes fegyveres erőket és támogatóikat megfosszák az orvosi ellátástól, gyengítve ezzel a lázadók katonai erejét.

A szakértők azt is tudni vélik, hogy a hadsereg az általa elfoglalt kórházakat katonai bázisként használta tovább. A nemzetközi jogot "alattomosan" megsértve orvosokat, nővéreket, mentőautó-sofőröket támadtak meg, tartóztattak, de voltak, akik a támadásokat követően tűntek el nyomtalanul.

Az emberi jogi szakértők olyan konkrét esetről is tudnak, amikor egy, a Damaszkusz melletti Mezzében működtetett állami katonai kórházban embereket halálra kínoztak.

A szíriai kormány nem engedte be az országba a jelentést készítő emberi jogi szakértőket, akik azonban az utóbbi két év során mintegy kétezer szíriai menekülttel készítettek interjúkat Szíriával szomszédos országokban, fényképeket, műholdas felvételeket, törvényszéki orvostani és orvosi feljegyzéseket tanulmányoztak és elemeztek, hogy így dokumentálják a rémtetteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jövő héten vizsgálják meg a vegyifegyver-tilalmi egyezményhez való szír csatlakozási szándékot

A jövő héten vizsgálják meg a vegyifegyver-tilalmi egyezményhez való szír csatlakozási szándékot -… Tovább olvasom