Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 18°C | 33°C Még több cikk.

Az EP zöldpárti frakciója a magyar biztosjelölt cseréjét is követeli Junckertől

Írásukban felszólították Jean-Claude Junckert, hogy a három biztosjelöltet cserélje le "hozzáértő és tapasztalt nőkre".
A magyar, a brit és a spanyol biztosjelölt cseréjét követeli Jean-Claude Junckertől, az Európai Bizottság megválasztott elnökétől az Európai Parlement (EP) zöldpárti frakciója.

A képviselőcsoport két társelnöke, a német Rebecca Harms és a belga Philippe Lamberts a Frankfurter Rundschau című baloldali német lap hétfői számában Hozzáértést lobbizmus helyett címmel közölt írást, amelyben kiemelték, hogy a képviselőcsoport nem tudja elfogadni Navracsics Tibor, Jonathan Hill és Miguel Arias Canete jelölését.

Amennyiben az EP elfogadja Juncker javaslatait, akkor a brit Jonathan Hill személyében "a londoni City egy lobbistája" kerül a bankok és a pénzügyi piacok szabályozásáért felelős biztosi pozícióba, Miguel Arias Canete személyében "a kőolajnak, és a nem a klímavédelemnek" lesz uniós biztosa, Navracsics Tibor személyében pedig a polgári jogok helyett a "politikai uniformizálásnak" lesz biztosa - írták.

A zöldpárti frakció vezetői az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és az uniós állampolgársághoz köthető ügyekkel foglalkozó biztosi posztjára jelölt Navracsics Tiborral kapcsolatban úgy vélekedtek, hogy az ő személyéhez köthető a magyarországi médiapolitika, amelynek révén "kritikus újságírók repültek az állásukból", és az "állam-, illetve a párt" irányítása alá helyezték a közszolgálati műsorszolgáltatót.

Hozzátették: "sértés, hogy éppen ez a férfi döntsön a jövőben arról, hogy mely civil szervezeteket támogassanak uniós pénzekkel a polgárjogok területén, miközben Magyarországon a kormánnyal szemben kritikus civil szervezeteket az állam ellenségének nyilvánítják és betiltják".

Írásukban felszólították Jean-Claude Junckert, hogy a három biztosjelöltet cserélje le "hozzáértő és tapasztalt nőkre".

A 751 fős Európai Parlamentben a Zöldek frakciójának 50 tagja van, köztük Jávor Benedek (Együtt-PM) és Meszerics Tamás (LMP).

Az Európai Parlament a tervek szerint október 22-én szavaz majd az egész Juncker-bizottságról - azaz egyben az egész testületről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Lenin-szobrot döntöttek le Ukrajnában

Újabb Lenin-szobrot döntöttek le hétfőre virradóra a kelet-ukrajnai Harkiv megyében. Tovább olvasom