Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Az esélyegyenlőség elvét sértik a német választási törvény mandátumkiosztási szabályai

Megsemmisítette a német alkotmánybíróság a választási rendszer mandátumkiosztási szabályait.
Megsemmisítette a német alkotmánybíróság szerdán a választási törvény mandátumkiosztási szabályait arra hivatkozva, hogy sértik a választójog egyenlőségének és a pártok esélyegyenlőségének elvét. A döntés értelmében a 2013-ban esedékes következő országos parlamenti választásig új választási törvényt kell alkotni.

A testület az ellenzéki szociáldemokrata párt (SPD), a Zöldek és több ezer választópolgár panaszát elbíráló ítéletében az úgynevezett többletmandátumokra vonatkozó szabályozást minősítette alkotmányellenesnek.

Az arányosságra törekvő vegyes választási rendszer az egyéni körzetek és a tartományonként felállított pártlisták kombinációjából áll. A Bundestagban - a törvényhozás alsóházában - a képviselői helyek felét az egyéni körzetekben nyertes politikusok kapják, a másik felét pedig a listás szavazatok alapján osztják ki az 5 százalékos parlamenti bejutási küszöböt átlépő pártok között.

Ugyanakkor, ha egy párt valamely tartományban több egyéni mandátumot szerez, mint amennyi a listán szerzett szavazatok százalékos megoszlása alapján járna neki, többletmandátumok jönnek létre, amelyeket a pártok megtarthatnak. A Bundestag létszáma így nem állandó, sokszor jóval több a megállapított "keretnél".

A többletmandátum intézménye mindig a nagy pártok számára előnyös, a mandátumtöbblet pedig akár a parlamenti erőviszonyokat is átalakíthatja, felülírva ezzel a választók akaratát.

Az alkotmánybíróság már 2008-ban felszólította a törvényhozást, hogy változtasson a szabályokon. A testület akkor úgy rendelkezett, hogy legkésőbb 2011. június 30-ig módosítani kell a törvényt. Az alkotmánybíróság azt még engedélyezte, hogy a 2009-es őszi választásokat az érvényben lévő törvény előírásainak megfelelően tartsák, de hangsúlyozta, hogy a 2013-as választást már a módosított törvény alapján kell megrendezni.

A testület szerdai döntésével a konzervatív-liberális kormánykoalíció 2011 végén - több hónapos késéssel -, az ellenzék támogatása nélkül keresztülvitt reformját minősítette alkotmányellenesnek. A kormányoldal a lehető legkisebb beavatkozás elvét követte, míg az ellenzéki pártok a többletmandátum intézményének eltörlését szorgalmazták.

A 2009-es választáson 24 többletmandátum keletkezett, mindegyiket a konzervatív uniópártok szerezték meg. Az alkotmánybíróság a szerdai ítéletben úgy vélte, hogy a jogintézmény alkalmazása nem ellentétes ugyan az alaptörvénnyel, de korlátok közé kell szorítani, olyan szabályokat kell bevezetni, amelyek révén legfeljebb nagyjából 15 többletmandátum jöhessen csak létre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szíriai hadsereg lövi Damaszkusz külterületét

A szíriai hadsereg ágyúkkal és rakétákkal támadta szerda reggel Damaszkusz északi peremkerületét. Tovább olvasom