Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Az észak-koreai hadsereg fenyeget, riadókészültség

Észak-Korea fenyegetéssel válaszolt a B-52-es vadászbombázók gyakorló repülésére Dél-Korea légterében.
Dél-Korea: kínai internetcímről érkezett a kibertámadás

Kínai internetcímről érkezett az a kibertámadás, amely Dél-Koreában megbénította három nagy tévéállomás és két nagybank számítógépes rendszerét - közölte csütörtökön a dél-koreai távközlési bizottság szóvivője és több meg nem nevezett szakértő.

A szakértők elismerték, hogy túlságosan korai vádolni bárkit is, és az internetcím mint forrás könnyen manipulálható, de a gyanú gyorsan Észak-Koreára terelődött a szerdai összehangolt kibertámadás miatt.

Phenjan ugyanis az utóbbi napokban támadással fenyegette meg Dél-Koreát azon szankciók miatt, amelyeket az ENSZ vetett ki Észak-Koreára legutóbbi kísérleti atomrobbantásáért. Szöul már korábban is megvádolta Észak-Koreát azzal, hogy kínai internetcímet használó hackerei támadják a dél-koreai intézményeket.

Helyi idő szerint szerda délután Dél-Koreában nagyjából egyidejűleg összeomlottak a KBS, az MBC és az YTN tévéállomás, valamint a Shinan és a Nonghyup (NH) kereskedelmi bank szerverei. A hat intézményben összesen 32 ezer számítógépet érintett az internetes támadás. Várhatóan négy-öt napba telik, mire sikerül teljesen helyreállítani a rendszereket.

Az elmúlt négy évben többször is ért nagyszabású hackertámadás dél-koreai intézményeket, többek között kormányzati szerveket és országos lapokat. Szöul szerint Phenjan informatikusok seregét képezte ki arra, hogy behatoljanak dél-koreai számítógépes rendszerekbe, és kárt okozzanak bennük. Észak-Korea azt állította, hogy a múlt héten maga is kibertámadás áldozata volt, emiatt az Egyesült Államokat vádolta, és megtorlással fenyegetőzött.

Az észak-koreai hadsereg amerikai támaszpontokat fenyegetett meg, riadókészültség

Az észak-koreai hadsereg térségbeli amerikai támaszpontokat fenyegetett meg csütörtökön válaszul arra, hogy B-52-es vadászbombázók gyakorló repülést végeztek Dél-Korea légterében az Egyesült Államok és Dél-Korea közös hadgyakorlata keretében.

Az északi legfelsőbb katonai parancsnokság közölte, hogy "precíciós" fegyvereinek hatósugarán belül van az amerikai haditengerészet egy-egy támaszpontja Guam és Okinava szigetén, és provokáció esetén megtámadja ezeket a bázisokat.

"Nem tűrjük, hogy az Egyesült Államok nukleáris csapásmérést gyakoroljon bennünket célba véve, és ezt súlyos figyelmeztetésnek állítsa be" - közölte a legfelsőbb parancsnokság szóvivője.

Észak-koreai katonák hadgyakorlaton vesznek részt. Fotó:MTI/EPA/KCNA (galéria)

A KCNA észak-koreai hírügynökség a fenyegetést tartalmazó közleményben utalt arra, hogy a Guamon lévő Anderson légitámaszpontról szállnak fel B-52-es vadászbombázók, Japánban állomásoznak amerikai atom-tengeralattjárók, illetve Okinava szigetén is van amerikai haditengerészeti támaszpont.

Phenjan szerdán "szigorú" megtorlással fenyegette meg az amerikai erőket arra az esetre, ha folytatódik a B-52-esek repülése.

Észak-koreai katonák hadgyakorlaton vesznek részt. Fotó:MTI/EPA/KCNA (galéria)

Mindeközben a dél-koreai országegyesítési minisztérium jelentése szerint a phenjani vezetés - valószínűleg légvédelmi gyakorlat keretében - riadókészültségbe helyezte csütörtökön a hadsereget és az állami rádión keresztül a lakosságot is.

Olvasóink írták

  • 1. judgement 2013. március 21. 10:24
    „Azért érdekes, hogy ez az Észak Korea állandóan keményen fenyegeti más országok kormányait, mert pl: számukra ellenséges országgal közösen hajtanak végre hadgyakorlatokat, de azzal meg nem foglalkozik, hogy ha az ENSZ által előírt szankciókat sorra szegi meg rendszeresen. Ha valami egész kicsit is ellenük irányuló fenyegetésnek tűnik egyből fenyegetőzik, de ők nyugodtan szeghetik meg az előírások, és tagadnak ha gyanúba keverednek mint pl.: ezen esetben.
    Tudom senkinek nem hiányzik egy háború, de azért ezek a fenyegetési üzenetek engem már felbosszantottak, és azért számomra egy kicsit "erős" az hogy ÉK a "nekünk mindent, másnak semmit még akkor is ha tiltott" elvet alkalmazza.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmaradhatott pártja élén az ausztrál kormányfő, bocsánatot kért

Megmaradhatott Ausztráliában a kormányzó Munkáspárt élén Julia Gillard miniszterelnök, miután senki… Tovább olvasom