Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Az ETA tartós tűzszünetet hirdetett

Spanyolország - Tartós és nemzetközileg ellenőrizhető tűzszünetet hirdetett hétfőn az ETA, ami a baszk szakadár szervezet szerint újabb lépés több évtizedes függetlenségi harcának befejezése felé.
A baszk ügyet felkaroló Gara című újság honlapján megjelent közlemény azonban nem tesz említést arról, hogy a szervezet átadja-e a fegyvereit, ami a spanyol kormány fő követelése.

Az ETA, vagyis a Baszk Haza és Szabadság szeptemberben is tűzszünetet hirdetett, de nem közölte, milyen időtartamra.

A szervezet közleményében azonban azt is leszögezte: nem adja fel erőfeszítéseit, hogy demokratikus eszközökkel folytassa küzdelmét annak elérése érdekében, hogy Baszkföldön valós demokrácia jöjjön létre.

Az ETA által az elmúlt több mint negyven évben végrehajtott terrorcselekményekben 829 ember vesztette életét.

Az ETA a múltban már többször jelezte tűzszüneti szándékát, de ezeket később rendszerint megszegte. 2006-ban ugyancsak tartós tűzszünetre szólított fel, de ez csak kilenc hónapig tartott, tárgyalásai a spanyol kormánnyal nem vezettek semmire sem. Ezt követően az ETA ismét az erőszak eszközéhez folyamodott, és 2006 decemberében Madrid Barajas nemzetközi repülőterén hajtott végre pokolgépes támadást, amelyben két ember vesztette életét. Legutóbb 2009 júliusában Mallorca szigetén halt meg két rendőr a szervezet autóbombás merényletében.

José Luis Rodríguez Zapatero szocialista kormánya a be nem tartott kötelezettségvállalások miatt nem ad hitelt az ETA tűzszüneti javaslatainak, hanem egyértelműen azt követeli a szervezettől, hogy szolgáltassa be fegyvereit, mert különben szó sem lehet a baszkföldi kérdés végleges rendezését célzó tárgyalásokról. A spanyol kormányfő két hete kijelentette, hogy igazából az egyetlen nyilatkozat, amelyet az ETA részéről vár, az, amelyben a szervezet bejelenti feloszlatását.

Az ETA-ra nyomást gyakorol politikai szárnya, az ugyancsak betiltott Batasuna párt is, amely arra sarkallja a szervezetet: adja egyértelmű tanújelét annak, hogy lemond az erőszakról.

A baszk szakadár mozgalmat Spanyolországon kívül terrorszervezetként tartja számon az Európai Unió és az Egyesült Államok is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évvel a haiti földrengés után 800 ezren élnek sátortáborokban

Egy évvel a pusztító erejű földrengés után Haitin még mindig több mint 800 ezer ember él sátortáborokban. Tovább olvasom