Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Az EU-bevándorlás korlátozását követelik brit munkáspárti képviselők

Az Európai Unió 2004-es keleti bővítése előtt 167 ezer magyar, lengyel, szlovák, szlovén, cseh, észt, lett és litván élt Nagy-Britanniában, számuk azonban 2012-re már meghaladta az egymilliót.
A tömeges kelet-európai bevándorlás tanulságai miatt a brit Munkáspártnak kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy kormányra kerülése esetén korlátozza a külföldi EU-munkavállalók betelepülését Nagy-Britanniába - írták a párt vezetőjének, Ed Milibandnek címzett, vasárnap közölt nyílt levelükben a legnagyobb baloldali brit parlamenti erő alsóházi képviselőcsoportjának vezetői.

A The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapban közzétett levél szerzői szerint az Európai Unió 2004-es keleti bővítése előtt 167 ezer magyar, lengyel, szlovák, szlovén, cseh, észt, lett és litván élt Nagy-Britanniában, számuk azonban 2012-re már meghaladta az egymilliót.

A munkáspárti képviselők szerint e közép- és kelet-európai EU-bevándorlók készek "nyomorszintű fizetésekért" alacsony képesítést igénylő munkakörök betöltésére, és nagy számuk miatt ezzel "lefelé ható nyomást" gyakorolnak a nagy-britanniai bérekre.

A nyílt levél szerzői szerint ez a jelenség éppen azokat a közösségeket érinti kedvezőtlenül, amelyek képviseletére a Munkáspártot alapították. E folyamatoknak "katasztrofális politikai következményei" lehetnek a Munkáspártra - áll a levélben.

Mindezek alapján az aláírók felszólítják Ed Milibandet, a párt miniszterelnök-jelöltjét arra, hogy ha a Labour kormányra kerül, kötelezze el magát az EU-munkavállalók beáramlásának korlátozása mellett olyan uniós társállamok esetében, amelyekben sokkal alacsonyabb a bérszínvonal, mint Nagy-Britanniában.

Az unión belüli munkaerőmozgás pontosan ilyen jellegű korlátozását követeli a kormányzó brit Konzervatív Párt is.

David Cameron miniszterelnök tavaly év végén, a Financial Timesnak írt cikkében fejtette ki részletesen - és azóta több nyilatkozatában is megerősítette - London e követeléseit. A kormányfő szerint olyan új megállapodást kell kötni, amely az EU "központi, ám nem minden feltétel nélküli" alapelveként ismeri el a munkaerő szabad áramlását.

Cameron szerint az új EU-tagállamok egy főre jutó jövedelmének el kellene érnie egy bizonyos szintet, mielőtt teljesen szabaddá válik állampolgáraik számára a munkavállalás más uniós országokban.

Miliband is tett már utalást arra, hogy a brit Munkáspárt szintén az uniós munkaerőmozgás szabályozásának szigorítását tartaná szükségesnek. A London Business School üzleti főiskolán elmondott minapi beszédében kijelentette: az egyes EU-tagállamoknak a jelenleginél "sokkal nagyobb rugalmasságot" kell biztosítani a bevándorlás kérdésében, és ennek részeként lehetővé kell tenni számukra, hogy szükség esetén "akár jelentősen" meghosszabbíthassák az új tagországok munkavállalóival szembeni átmeneti korlátozások időtartamát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

India: a csoportos nemi erőszak gyanúsítottjai beismerték tettüket

A három férfi - köztük két rendőr - a gyanú szerint csoportosan megerőszakolta és megölte a 14 és 15… Tovább olvasom