Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az EU bővítési biztosa figyelmeztette Moldovát

A jogállami intézmények megerősítését sürgette Stefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa szombaton moldovai tárgyalásain.
E nélkül nem folytatódhat az EU "Keleti partnerség" programjában részt vevő ország európai integrációja - mondta az EU-biztos Nicolae Timofti moldovai államfővel közös sajtótájékoztatóján Chisinauban.

"Meg kell erősíteni az állami intézményeket, ahelyett, hogy aláássák őket" - jelentette ki, a márciusi kormányválság után hivatalba lépett moldovai ügyvivő kormánynak a jogállamiság elveit sértő lépéseire utalva.

A moldovai elnök kérte Stefan Fülét, segítsen közvetíteni a márciusban belső ellentétek miatt megbukott - Moldova EU-integrációját támogató - koalíció pártjai között. A Vlad Filat vezette kormány azután volt kénytelen lemondani, hogy elveszítette a bizalmi szavazást, amelyet a koalíciós pártok vezetői közötti rivalizálás kényszerített ki.

A kormány bukása után alig másfél hónappal, május elején a moldovai törvényhozás sebtében elfogadott határozatokkal fölhatalmazta magát, hogy elmozdítsa az alkotmánybíróság tagjait, és négyről hat százalékra növelje a parlamentbe való bejutáshoz szükséges küszöböt.

Brüsszel demokráciaellenesnek nevezte a parlament határozatait, és figyelmeztette Chisinaut, ezek a döntések hátráltatják a volt szovjet köztársaság közeledését az Európai Unióhoz.

Az új törvények "a moldovai döntéshozatal aggályos új sémájába illeszkednek... amelynek keretében az állam intézményeit egy szűk csoport érdekében használják fel" - írta közös nyilatkozatban Catherine Ashton, az EU külpolitikai főképviselője és Stefan Füle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvonuló tömegbe hajtott egy idős sofőr

A baleset egy virginiai kisvárosban történt. Négy embert helikopterrel, további legalább tízet… Tovább olvasom