Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Az Európai Rendőrakadémia ideiglenes elhelyezéséről is egyeztetnek az EU-országok belügyminiszterei

Az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) ideiglenes elhelyezéséről is egyeztetnek az EU-országok belügyminiszterei keddi luxembourgi tanácskozásukon.
A megbeszélésen Magyarországot Pintér Sándor belügyminiszter képviseli.

A CEPOL elhelyezésének kérdése annak nyomán merült fel, hogy Nagy-Britannia a jövő évtől nem kívánja biztosítani a létesítmény számára az eddigi bramshilli székhelyet. Hat más tagállam mellett Magyarország is benyújtotta pályázatát a CEPOL elhelyezésére.

Magyarország - olvasható a belügyi tárca tájékoztatójában - "jelentős nemzetközi oktatási tapasztalatokkal rendelkező tagállam a rendőri együttműködés területén. A magyar ajánlat kedvező és könnyen megközelíthető helyszínen, Budapest belvárosában kínál fel ingatlant".

A székhely kérdésében a tagállami kormányokat összefogó tanácsnak az Európai Parlamenttel is egyeztetést kell majd folytatnia.

A miniszterek kedd délutáni ülésén az Európai Bizottság - az EU legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézménye - ismerteti annak a vizsgálatnak az előzetes eredményeit, amelyet az osztrák, a német, a holland és a brit miniszter kezdeményezett a szabad mozgással kapcsolatos visszaélések témájában.

Az ülésen áttekintik a szíriai helyzetet, az Európai Bizottság pedig beszámol a közelmúltban tartott, menekültekkel foglalkozó relokációs fórumról. Magyarország a konfliktus kitörése óta többször is nyújtott humanitárius segítséget a térségben tevékenykedő nemzetközi szervezeteknek, menekülttáboroknak.

A mostani uniós belügyminiszteri tanácskozás előtt, kedden délelőtt megrendezik az EU-országok és a keleti partnerségi országok (Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia, Azerbajdzsán és Örményország) belügyminisztereinek találkozóját is. Áttekintik a korrupció elleni fellépés területén megtett lépéseket, megvitatják a számítógépes bűnözéssel kapcsolatos feladatokat, eszmét cserélnek a szervezett bűnözés elleni küzdelem közös prioritásairól, valamint mérleget vonnak a vízumliberalizáció és a mobilitás terén eddig elért eredményekről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szíria: az ENSZ-főtitkár százfős ENSZ-OPCW-missziót javasol

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt javasolta hétfőn a Biztonsági Tanácsnak, hogy az ENSZ és a… Tovább olvasom