Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Az európaiak többsége betiltaná a burkát

A nyugat-európaiak jelentős többsége pártolná a teljes testet és a fejet is elfedő női iszlám öltözet, a burka nyilvános viselésének betiltását, az amerikaiak azonban jóval toleránsabbak - derül ki a Financial Times megbízásából elvégzett, kedden ismertetett nemzetközi felmérésből.
A londoni gazdasági-politikai napilap beszámolója szerint a közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a tilalom híveinek aránya Franciaországban a legnagyobb: megközelíti a 70 százalékot. A spanyolok 65, az olaszok 63 százaléka támogatná a burka betiltását. Nagy-Britanniában 57, Németországban 50 százalék, az Egyesült Államokban ugyanakkor csak 33 százalék tiltaná e viseletet.

A válaszadók nagy többsége ugyanakkor elvetné a nyilvános burkaviselet tiltásának összekapcsolását más vallási jelképek, például a kereszt vagy a zsidó fejfedő, a kipa betiltásával. A Harris közvélemény-kutató cég által elvégzett felmérés eredménye szerint a briteknek például alig 9 százaléka támogatná a vallási szimbólumok nyilvános viselésének e teljes körű tiltását. Még a burka viselésének tilalmát legnagyobb arányban támogató franciák közül is csak 22 százalék pártolná a burkával együtt minden más vallás öltözet és jelkép hordásának törvényen kívül helyezését.

Nemrégiben egy másik nagy brit közvélemény-kutató, az Angus Reid is felmérést végzett Nagy-Britanniában a burka nyilvános viseléséről. Ez azt mutatta ki, hogy a britek 72 százaléka betiltaná a burka viselését minden nyilvános helyen. Az iskolákban és az egyetemeken 79 százalékuk, a repülőtereken 87 százalékuk nem engedélyezné e lepel hordását.

A Financial Times megbízásából elvégzett, kedden ismertetett újabb felmérés kiterjedt a teljes testről képet alkotó, gyakorlatilag a ruházat alá "belátó" új biztonsági átvilágító berendezések nyilvános megítélésére is. Spanyolország kivételével a kutatásba bevont országok közvéleményeinek többsége támogatta e berendezések meghonosítását; a spanyolok 46 százaléka pártolja ugyanezt.

Nagy-Britanniában eddig a londoni Heathrow-n, illetve a manchesteri nemzetközi repülőtéren kezdődött meg az emberi testről teljes, háromdimenziós képet alkotó, a ruházat alá rejtett robbanószerek kimutatását célzó gépek telepítése, egyelőre kísérleti jelleggel.

Ennek előzményeként egy nigériai öngyilkos merénylőjelölt - aki korábban az egyik patinás angliai egyetem, a University College London hallgatója volt, majd a hatóságok gyanúja szerint Jemenben kapott terrorista kiképzést - karácsonykor megpróbált felrobbantani egy Európából Amerikába tartó utasszállító repülőgépet a testére erősített robbanóanyaggal. Detonáció nem történt, és az utasok a személyzet tagjaival együtt legyűrték a terroristát.

Olvasóink írták

  • 3. floridaimagyar 2010. március 03. 03:11
    „En is utalom a burkat, de szeretem a hurkat :)”
  • 2. AN 2010. március 02. 20:09
    „Bassssszus, én is hurkát olvastam elsőre........”
  • 1. flexsnake 2010. március 02. 17:10
    „meg a hurkát is :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán szerint részrehajló a NAÜ új főigazgatója

Teherán részrehajlással vádolta meg kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) új főigazgatóját… Tovább olvasom