Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Az FBI ludas lehet a merényletekben, a testvérek anyja lemondana az állampolgárságról

Az idősebb testvér neve több terrorista listán szerepelt, valószínűleg szoros kapcsolat fűzte a szélsőségesekhez.
Az FBI ludas lehet a merényletekben

Minél több dolog derül ki a bostoni merényletet elkövető Carnajev fivérekről, annál rosszabb színben tűnnek fel az amerikai hatóságok: az idősebb testvér neve több terrorista listán szerepelt, valószínűleg szoros kapcsolat fűzte a szélsőségesekhez, és még a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is kihallgatta.

Az FBI-nak már két évvel korábban feltűnt Tamerlan Carnajev, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) számára fogalom volt, és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is többször megkongatta a vészharangot vele kapcsolatban. Egyértelmű jelek utaltak arra, hogy a fiatal férfi csatlakozott az iszlamistákhoz, és sok gonosz dolgot forgat a fejében – állítja egybehangzóan az amerikai média.

Tamerlant többször kihallgatták, és nem egy aktában szerepelt a neve. A 26 éves férfinek ennek ellenére öccsével, Dzsoharral együtt sikerült két pokolgépet elhelyeznie a bostoni maratoni célegyenesében.

A merénylettel kapcsolatban napvilágra kerülő újabb és újabb adalékok a kommunikáció hiányáról és az alábecsült veszélyekről rossz fényt vetnek az Egyesült Államok hatalmas biztonsági gépezetére.

Az FBI saját bevallása szerint 3,3 milliárd dollárt költ évente a terrorizmus elleni harcra. A Mother Jones című független amerikai folyóirat szerint a 2001. szeptember 11-ei támadások óta több mint 175 gyanúsított került a szövetségiek hálójába. Ők általában olyan személyek voltak, akik szimpatizáltak ugyan a szélsőséges eszmékkel, de nem jelentettek közvetlen veszélyt, és a cselekvésig is csak akkor jutottak el, amikor a hatóságok csapdába csalták őket. A valódi terroristák ezzel szemben elég sűrűn átcsusszannak a titkosszolgálatok állítólag finom szövésű hálóján.

A bostoni már az ötödik eset, hogy egy gyanús személyt jelentettek az FBI-nak, amely az átvilágítás után veszélytelennek nyilvánította, majd a gyanúsított később terrorcselekményt hajtott végre – mutatott rá Peter King republikánus képviselő és biztonsági szakértő egy televíziós interjúban.

Ilyen volt például Nidal Hasan amerikai őrnagy, aki 2009-ben egy texasi katonai támaszponton vérfürdőt rendezve 13 társa életét oltotta ki. Az FBI tudott róla, hogy Hasan kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, és 18 levelet váltott a 2011-ben egy dróntámadásban megölt prédikátorral, Anvar al-Avlákival. Utóbbit a The New York Times című amerikai napilap értesülése szerint 2001-ben ki is hallgatták, de utána szabadon engedték, s ő tovább ontotta magából a terrorcselekményekre buzdító szavakat.

Ide tartozik az amerikai David Headley is, a 175 emberéletet követelő 2008-as indiai merényletek kulcsfigurája. Headley már jóval korábban eldicsekedett egy pultosnak terveivel, amelyek úgymond a pakisztáni iszlamisták közé szólították őt. A ProPublica tényfeltáró honlap szerint a bárpultos többször szólt az FBI-nak, de a kihallgatások során nem vetődött Headleyre a gyanú árnyéka.

Természetesen a sort még lehetne folytatni. Az amerikai hatóságok hatékonyságába vetett hit megdőlni látszik. John McCain republikánus szenátor és volt elnökjelölt ezért meghallgatást követel a kongresszusban, amelynek célja az lenne, hogy kiderítsék, elkerülhető lett volna-e a három halottal és több mint 200 sebesülttel járó bostoni merénylet. McCain keményen bírálta "a titkosszolgálati információk átadásánál mutatkozó szembeszökő hibák sorozatát".

Az információk ugyanis rendelkezésre álltak. A rendőrség által menekülés közben meggyilkolt idősebb testvérről nem csak azt lehetett tudni, hogy iszlamista tartalmú videókat néz és tölt fel a YouTube videomegosztó honlapra. Médiaértesülések szerint a bostoni muszlim közösség tagjaként szoros kapcsolatban állhatott más szélsőségességgel gyanúsított iszlámhívőkkel is. Az egyik ilyen Rezwan Ferdawz lehetett, akit az FBI 2011 szeptemberében letartóztatott, mert robbanóanyaggal megrakott, távirányítású repülőgép-modelleket akart nekivezetni az amerikai kongresszus és a védelmi minisztérium épületének. A hatóságok eddig nem erősítették meg, hogy a férfi ismerte-e Tamerlan Carnajevet.

A Carnajev fivérek anyja lemondani készül amerikai állampolgárságáról

Zubejdat Carnajeva már sajnálja, hogy több mint tíz évvel ezelőtt emigrált az Egyesült Államokba és azt fontolgatja, hogy lemondjon amerikai állampolgárságáról - idézte a bostoni merénylettel gyanúsított fivérek anyjának nyilatkozatát a Moszkovszkij Komszomolec című orosz napilap pénteken.

"Azt hittem, Amerika megvéd bennünket, de elvette a gyerekeimet. Azon gondolkozom, hogy lemondok az amerikai állampolgárságomról a történtek után és valószínűleg így is teszek" - jelentette ki Zubejdat Carnajeva a csütörtökön, egy Makacskalában tartott tájékoztatón. A sajtó előtt megjelent a merénylet elkövetésével gyanúsított fivérek apja is. A szülők ismét hangoztatták meggyőződésüket, hogy fiaik nem vétkesek, hanem az amerikai hatóságok állítottak nekik csapdát.

Az anya az Izvesztyija című orosz napilapnak is nyilatkozott nem sokkal azután, hogy kikérdezték őt az FBI munkatársai. Az amerikai szövetségi nyomozóiroda emberei Mahacskalában keresték fel a Carnajev testvérek hozzátartozóit. Zubejdat Carnajeva elmondta, hogy korrektséget, együttérzést tapasztalt az amerikaiak részéről. Azt is kijelentette, hogy nem fél visszatérni az Egyesült Államokba és egyáltalán nem tart semmitől: "Mitől féljek, hogy megölnek? Csak öljenek meg!(.) De miért is ölnének meg? Mert elvették a gyerekeimet? Dzsohar, adja Isten, élni fog, ha egyáltalán egészséges lesz, amiben kételkedem. Tamerlán viszont már nem él. Ha valamivel gyanúsították őket, akkor élve elfoghatták volna őket, miért kellett rájuk lőni?" - tette fel a kérdéseket a Carnajev fivérek anyja, aki ártatlannak tartja fiait.

Az Izvesztyija munkatársa rákérdezett arra a videofelvételre, amely a youtube internetes közösségi videómegosztón most is látható, és amelyen egy rossz minőségű filmen a rendőrök gyűrűjében egy meztelen férfi látható, akiben az anya az idősebbik fiát, Tamerlant ismerte fel.

"Nem csak egy felvétel volt (az interneten), több is. Egy pillanat alatt eltűntek, de kettőt sikerült lementenünk közülük, mert rájöttünk, hogy eltüntetetik azokat. Ők (az amerikai hatóságok) azt bizonygatják,hogy az nem Tamerlan, de hát én az anyja vagyok. Egy anyát nem lehet becsapni!(...) Ismerem a gyerekeimet, ismerem a fiam testét, minden egyes pöttyöt a fiam testén. A videón igenis Tamerlan van, akit az egyik autóból kiszednek, aztán a másikba taszigálják.." - mondta a csecsen asszony, aki a mahacskalai sajtótájékoztatón is felháborodottan, hevesen gesztikulálva és jó angolsággal beszélt.

A Carnajev fivérek anyja szerint fia él: "Ki volt az, akit Tamerlan Carnajev néven megöltek? Mi ez a játék? Mibe keverték bele a fiaimat egyáltalán, milyen játékba, milyen show-ba?" - tette fel a kérdéseket Zubejdat Carnajeva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák Nemzeti Párt: Brüsszel diktatúrája nagyobb probléma, mint a magyaroké

"Ma a szlovákok legnagyobb gondja a magyarokhoz, a lengyelekhez és a csehekhez hasonlóan, hogy… Tovább olvasom