Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Az IÁ kezén lévő legnagyobb földgázüzemet támadta a koalíció

A nemzetközi koalíció első ízben támadta a Coneco üzemének bejáratát és imatermét.
Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet kezén lévő, legjelentősebb szíriai földgázüzemet támadta légicsapásokkal vasárnap este az amerikai vezetésű koalíció - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

"A nemzetközi koalíció első ízben támadta a Coneco üzemének bejáratát és imatermét" - olvasható a londoni központú szíriai civil szervezet vezetőjének, Rámi Abderrahmánnak a közleményében. A koalíció célja, hogy a lázadók elhagyják az üzemet. A légicsapásokban nem halt meg senki, sebesültek viszont vannak - tette hozzá.

A Coneco cég szóban forgó üzeme a keleti Deir-ez-Zór tartományban található.

Az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő an-Nuszra Front szíriai lázadószervezet vezetője kijelentette egy vasárnap nyilvánosságra hozott hangüzenetében, hogy a koalíció légicsapásaival nem fogja legyőzni az iszlamistákat, és figyelmeztette a nyugati országokat, hogy a lázadók bosszút állnak rajtuk. Abu Mohamad al-Goláni felszólította a koalícióban részt vevő európai országok és az Egyesült Államok állampolgárait, hogy ítéljék el a légicsapásokat, ha nem akarnak belekeveredni a háborúba. "A muzulmánok nem fogják ölbe tett kézzel nézni, amint fiaikat bombázzák. Nem csak az önök vezetői fogják megfizetni a háború árát, önök fizetnek meg érte a legjobban. A harc az önök hazája kellős közepén fog folyni. Viszont ha kiállnak vezetőik döntései ellen, és megakadályozzák őket abban, hogy önöket is belekeverjék a háborúba, akkor esélyük lesz kívül maradni azon" - mondta az an-Nuszra Front vezetője a több dzsihadista honlapra feltett üzenetben.

A Reuters szerint a szervezet tagjai egyre inkább arra próbálják meg rávenni vezetőiket, hogy béküljenek ki és szövetkezzenek az IÁ-val a "keresztesek", vagyis a Nyugat ellen. Kezdetben az IÁ is szövetségese volt az al-Kaidának, viszonyuk azonban megromlott.

Az első amerikai légicsapásokban, kedden az an-Nuszra mintegy ötven tagja halt meg az OSDH szerint. Egy Twitter-üzenetből pedig kiderült, hogy életét vesztette az IÁ-hoz kötődő Horászán csoport vezetője, Mohszin al-Fadli.
Goláni hangüzenetében nem említette al-Fadlit, de szavaiból kiderült, hogy sok iszlamista harcos meghalt a légicsapásokban.

Barack Obama amerikai elnök kijelentette egy vasárnap este sugárzott tévéinterjújában, hogy az Egyesült Államok alábecsülte az Iszlám Állam erősödését, miközben túlbecsülte az iraki hadsereg képességét a szervezet legyőzésére. Ezzel az elnök megerősítette azt, amit James Clapper nemzeti hírszerzési igazgató mondott néhány nappal korábban. Hangsúlyozta azonban a CBS-nek adott interjúban, hogy a katonai hadműveleteken túl politikai megoldásra van szükség Irakban és Szíriában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan meghaltak egy bűnbandák közötti lövöldözésben

A hatóságok több mint ezer töltényhüvelyt találtak az eset helyszínén, valamint négy kiégett… Tovább olvasom