Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az igazságtalanság és a korrupció elleni küzdelemre buzdította a fiatalokat a pápa

A riói világtalálkozón több százezer fiatal vett részt.
Az igazságtalanság és a korrupció elleni küzdelemre buzdította a fiatalokat Ferenc pápa pénteken a Rio de Jaineiró-i Copacabana strandon megrendezett keresztúti meneten, a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó keretében.

Az egyházfő pápamobiljával lassan hajtatott végig a kijelölt három kilométer hosszú partszakaszon, amelyen több százezer hívő sorakozott. Az AP paradoxnak nevezte, hogy Krisztus szenvedését és kereszthalálát a hedonizmusáról ismert riói strandon rendezték meg. A pápa az autót többször megállította, hogy kiszálljon belőle, gyalog menjen egy darabig, kezet fogjon az emberekkel, megcsókoljon egy-egy csecsemőt. Ezzel ismét fejfájást okozhatott a biztonsági személyzetnek. Ezután egy emelvényről megtekintette, ahogy fiatalok megelevenítették a keresztút állomásait.

A pápa a világ bajait sorolva burkoltan az egyházat megrázó pedofil botrányokra utalt. Beszélt "az erőszak áldozatainak hallgatásáról, azokról, akik már nem tudnak panaszkodni, és azokról a fiatalokról, akik a mellettük ki nem álló más keresztények vagy az evangélium misszionáriusai (a papok) miatt elvesztették hitüket az egyházban vagy akár Istenben. Beszélt azokról is, akik a politikai intézményekbe vetett hitüket vesztették el, mert önzőnek és korruptnak találják azokat.

A riói kormányzó elleni tüntetőkkel való "szolidaritásból" pénteken Sao Paulo belvárosában mintegy 300 demonstráló megrongált öt bankfiókot - jelentette a helyi média. A tüntetők megállították a forgalmat az egyik forgalmas sugárúton, és követelték Sergio Cabral lemondását. Tévék felvételein látszott, amint álarcos fiatalok vasrudakkal betörik több bankfiók és üzlet kirakatát, és felgyújtottak szemeteskukákat. A tévéképeken rendőrök nem voltak láthatók.

Az ifjúsági találkozóval és a pápai látogatással egy időben több kisebb tüntetés volt Rióban Cabral kormányzó ellen. A brazil politikai elit tagjai közül a kormányzó váltotta ki a leginkább a lakosság haragját a júniusi országos tüntetéseken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar miatt órákig vesztegelt Párizsnál két vonat ezer utassal

A vonatoknak Párizstól 80 kilométerre északra, Resson-sur-Matz környékén kellett vesztegelniük.… Tovább olvasom