Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Az IMF újabb részletet utal ki Szerbiának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta a harmadik részlet, 349,6 millió euró kiutalását Szerbiának az országnak januárban megnyitott készenléti hitelkeretből.
Az IMF egyszersmind - felmentés formájában - hivatalosan eltekintett attól, hogy a szerb kormány szeptember végéig nem teljesítette az államháztartási hiányra korábban megállapított célszámokat. Ebben már szeptemberben megegyeztek a szerb kormánnyal: akkor az IMF jóváhagyta, hogy a szerb államháztartás hiánya az idén 4,5 százalékos legyen a hazai össztermékhez (GDP) képest. Eredetileg 3,0 százalékos hiányra szólt a megállapodás.

A most jóváhagyott részlettel együtt Szerbia eddig 1,12 milliárd eurót kapott meg a keretből. Az eredetileg 384,1 millió euróra szólt tizenöt hónapra, de májusban az IMF 2,87 milliárd euróra emelte az keret összegét, és futamidejét egy évvel meghosszabbította, mert a gazdasági világválság hatását a vártnál súlyosabbnak látta Szerbiában. A mostani döntést elősegítette, hogy a szerb hazai össztermék (GDP) csökkenése az idén az IMF által előre jelzett 4,5 százalék helyett várhatóan csak 3 százalék lesz, a szerb kormány frissebb adatai szerint.

A jövő évre - a nagy infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően - már 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolnak. Az új kiutalás indoklásában az IMF vezetői úgy vélték, hogy a szerb kormány sikeresen tartóztatja fel a válság következményeit, a pénzügyi-gazdasági kormányzat megőrizte az ország pénzügyi egyensúlyát, növelte a devizatartalékokat, csökkentette a devizapiacra nehezedő nyomást, és jelentős külföldi pénzügyi közreműködést mozgósított a költségvetés és a gazdaság feljavítására.

Novemberben a Világbank 200 millió dollár (134,5 millió euró) értékben hagyott jóvá hitelt Szerbiának az államháztartási hiány pótlására. Különösen dicsérték a közigazgatás, az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjak finanszírozásának szerkezeti reformjára kezdett stratégiát, de megjegyezték, hogy ebből megtakarítások csak középtávon lesznek, úgyhogy a költségvetési szabályok megerősítésére is szükség van a reformok bevezetésével járó kockázatok kezelése végett. Sürgették a privatizációk folytatását is.

A szerb parlament hétfőn jóváhagyta az ország jövő évi költségvetését az IMF-megállapodás feltételeinek megfelelően. Az államháztartási hiányt a GDP 3,5 százalékában határozták meg. A hazai össztermék (GDP) várhatóan 1,5 százalékkal nő jövőre. A költségvetés tartalmazza a közkiadások mérséklését az IMF-fel kötött megállapodásnak megfelelően. Az állami alkalmazottak fizetésére és a nyugdíjakra kimondott moratórium jövőre is fennmarad. A gazdasági válság miatt Ukrajna, Szerbia, Nigéria, Pakisztán, Sri Lanka, Mexikó, Izland, Fehéroroszország, és két Európai Uniós ország, Magyarország és Lettország kapott eddig készenléti hitelt a Nemzetközi Valutaalaptól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb vezetők a VMSZ költségvetés elleni szavazásáról

Boris Tadic szerb államfő szerint nem lesz súlyos kihatással a belgrádi kormánykoalícióra az, hogy a… Tovább olvasom