Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 15°C Még több cikk.

Az IMF Ukrajnában tárgyal két hétig

A Nemzetközi Valutalap (IMF) szakértői keddtől két héten át Kijevben tárgyalnak - tudatta a nemzetközi pénzügyi szervezet kijevi képviselete.
Az erről szóló dokumentum szerint a küldöttség feladata egyebek között az lesz, hogy felmérje az ukrán gazdaság jelenlegi állapotát és ellenőrizze a Kijev által vállalt intézkedések végrehajtását.

Az IMF szakértői újból visszatérnek majd Kijevbe, miután a nemrég tartott parlamenti választások eredményeképpen feláll az új kormány.

Valeria Hontareva, az ukrán jegybank elnöke október végén azt mondta, hogy az IMF-küldöttség azért utazik Kijevbe, hogy "felmérje Ukrajna tényleges segélyszükségletét". Azt mondta továbbá, hogy amikor nemrég Washingtonban tárgyalt az IMF képviselőivel, azok elégedetten nyilatkoztak a hitelfolyósítás feltételeinek teljesítéséről, és kilátásba helyezték a segélyprogram kiszélesítését.

A Nemzetközi Valutaalap április 30-án hagyta jóvá a két évre szóló, 17 milliárd dolláros ukrán segélyprogramot és azonnal 3,2 milliárd dollárt át is utalt Kijevnek. A második, 1,39 milliárd dolláros részletet szeptember elején kapta meg Ukrajna.

A segélyprogram célja, hogy segítse a válságban lévő ország pénzügyi stabilizálását, és megteremtse tartós gazdasági növekedése alapjait.

A következő, 2,7 milliárd dolláros részlet átutalására az eredeti tervek szerint decemberben kerülne sor, de ha elhúzódnak a választások utáni kormányalakítási tárgyalások, akkor nem kizárt, hogy a részlet utalására már csak jövőre kerül sor.

Az IMF szeptember elején közölt jelentése szerint a 17 milliárd dolláron felül további 19 milliárd dollár támogatásra lesz szüksége Ukrajnánk 2015 végéig, ha jövőre is folytatódik a konfliktus a szeparatistákkal.

Az ukrán jegybank pénteken ismertette, hogy októberben csaknem negyedével - 23,2 százalékkal - 12,58 milliárd dollárra, 2005 óta legalacsonyabb szintre csökkent a devizatartaléka.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajnában 19 százalékos a tízhavi infláció

Októberben Ukrajnában 2,4 százalék volt a havi infláció, az idei első tíz hónapban 19 százalék,… Tovább olvasom