Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Az ˝ír gázoló˝ ügyéről tárgyal az EB az írekkel és a magyarokkal

Személyesen tárgyal az EU-biztos a magyar és az ír igazságügy-miniszterrel az ír gázoló ügyéről
Találkozót hív össze az Európai Bizottság a következő hetekben az ír és a magyar hatóságok között annak megvitatására, hogy mi okozta az európai elfogatóparancs "egyértelműen rossz működését" az ír gázoló ügyében.

Ezt Viviane Reding, az európai uniós végrehajtó testület alelnöke, igazságügyi felelőse jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek szerdán írt válaszlevelében.

Hozzátette azt is, hogy a találkozó alapján "a lehető legkorábbi alkalommal" személyesen is tárgyalni kíván a témáról a magyar miniszterrel és ír kollégájával.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kedden fordult levélben Alan Shatter ír igazságügyi miniszterhez és a jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős biztoshoz a 2000-ben Leányfalun, két kisgyermeket elgázoló ír Francis Ciarán Tobin ügyében.

Az Alan Shatternek címzett levélben a tárcavezető egyebek között azt írta, sajnálattal vette tudomásul, hogy az ír Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy az Írországban tartózkodó Tobin, aki egy két- és egy ötéves kisgyermeket gázolt halálra, nem adható át Magyarországnak, és hogy nincs olyan további jogi eszköz az ír jogrendszerben, amelyet alkalmazni lehetne a férfi ügyében.

A Viviane Redingnek küldött levelében Navracsics Tibor kiemelte: "több mint sajnálatos" és "teljes mértékben összeegyeztethetetlen" az európai elfogatóparancsról szóló 2002-es tanácsi kerethatározat szellemével, hogy bár a szabályozást egy tagállam elfogadta, bűncselekményt okozó állampolgára mégis mentesülhet a büntetőjogi következményektől. A miniszter arra kérte a biztost: vizsgáljon meg minden körülményt az ügyben, és fontoljon meg minden lehetséges eszközt, hogy hatékony lépéseket tehessenek az uniós jog keretei között, és így a jövőben ne fordulhasson elő ilyen eset.

Brüsszelben kelt válaszlevelében - amelyet a magyar tárca bocsátott az MTI rendelkezésére - Reding kiemelte, hogy az Európai Bizottság számára "a legnagyobb mértékű fontossággal bír, hogy a valamennyi EU-tagállam igazságügyi miniszterének közös döntésén alapuló európai elfogatóparancsot az összes tagállam minden hatósága saját gyakorlatába hatékonyan átvegye és alkalmazza". Hozzátette: a bizottság többször - például az elfogatóparancsra vonatkozó szabályozás átültetéséről tavaly áprilisban készített jelentésében - emlékeztette is valamennyi tagállamot, hogy milyen fontos a parancs az európai igazságügyi rendszer szempontjából.

Megjegyezte Reding azt is, hogy az európai elfogatóparancs működtetése "magas szintű kölcsönös bizalmat követel meg a tagországok jogrendszere között". Ez azt is jelenti, hogy "az EU minden tagállamának és intézményének folyamatos és tartós erőfeszítéseket kell tennie annak érdekében, hogy ezt bizalmat, amely a hatékony és független nemzeti igazságszolgáltatási rendszereken alapul, továbbfejlessze és erősítse" - áll a levélben.

Az uniós biztos a levélben őszinte együttérzését fejezte ki a leányfalui balesetben elgázolt gyermekek családjának. Jelezte, megérti, hogy az ügy fejleményei növelték a család számára a már eleve elviselhetetlen terheket, és bizonyosságát fejezte ki, hogy a magyar hatóságok minden szükséges támogatást megadnak neki.

Olvasóink írták

 • 5. X_Y 2012. június 29. 05:03
  „A magyar kúrmány szerint ezek az EU-s bizottságok komolytalanok, azok ajánlásait és döntéseit nem kell betartani...Hát most a fagyi visszanyal - ha majd az írek arra hivatkoznak hogy a magyarok magasról tesznek a bizottsági ajánlásokra (lásd "magas szintű kölcsönös bizalmat követel meg a tagországok jogrendszere között") akkor Navra csicska befoghatja a lepénylesőjét....

  Ezt bizony elk--tátok anno, amikor pénzért elengedtétek. A családnak meg nem Dublinba kéne menni hanem a Parlament elé, hogy a magyar kormány fizessen nekik kártérítést.”
 • 4. X_Y 2012. június 28. 14:27
  „3. deszkás 2012.06.28. 10:01

  "Navracsics csak egyszer vette volna a fáradtságot és komcsizás helyett tett is volna valamit"

  Nav-ra csicska :)”
 • 3. deszkás 2012. június 28. 10:01
  „Ez a csiki csuki hogy nem tűnt föl az illetékeseknek? A TEK-et a világvégére is elküldte Orbán. Bezzeg Tóásó azzal aztán foglalkozunk mertosztaztán megasztán történtek ám törvénysértések. Navracsics csak egyszer vette volna a fáradtságot és komcsizás helyett tett is volna valamit. (Mert elbaltázták az tuti.) Az apa helyébe én megtenném azt amit nem szívesen írok le. De mennyi is volt az összeg amiért elengedték? Ami csak nekünk sok.”
 • 2. X_Y 2012. június 28. 08:37
  „Érdekes, amikor pénzért elengedték, akkor valahogy nem izgultak ennyire az igazság győzelméért a fideszes elvtársak...”
 • 1. klj-54 2012. június 28. 08:15
  „Tessék nekem elmondani mennyire fognak bennünket komolyan venni egy tárgyaláson?
  Semennyire!
  Miért vélem én ezt?
  Mert a mi kormányunk az a kormány amelyik egy az egyben kinevette a Strasbourgi nemzetközi emberi jogi bíróság döntését.
  AZ Írek nem ostobák, ezzel az érvvel lesöprik az amúgy teljesen jogos magyar kérést az asztalról.
  Mert van jogalapjuk, megteremtettük nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnös a Bush ellen merényletet tervező 22 éves diák

Bűnösnek találta az esküdtszék a Bush elleni merényletet tervező szaúdi diákot, akár… Tovább olvasom