Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Az iraki felkelők elfoglalták az egész Ninive tartományt

Iszlamista felkelők ellenőrzésük alá vonták kedden az észak-iraki Ninive tartomány egészét, amelynek székhelye, Moszul már korábban teljesen a kezükbe került - közölte sajtóértekezletén Uszáma an-Nudzseifi parlamenti elnök.
Ez az első eset, hogy a lázadók hatalmába került az arab országban egy egész tartomány - a 3,5 fél milliós, szunnita és kurd többségű régióban jelentős az olajipar. A parlament elnöke szerint katonák és rendőrök levetették egyenruhájukat, hátrahagyták járműveiket, és elmenekültek. Mint mondta, a felkelők folytatják előrenyomulásukat a Ninivével délen szomszédos Szaláheddín tartomány felé.

A szunnita lázadók által gyűlölt Núri al-Máliki síita miniszterelnök szükségállapot bevezetését kérte a bagdadi parlamenttől Moszul elfoglalása miatt.

Több száz fegyveres indított támadást a keddre virradó éjjel a fővárostól, Bagdadtól mintegy 350 kilométerrel északra fekvő tartományi székhely ellen. Hírek szerint az iszlamista Iraki és Levantei Iszlám Államnak (ILIÁ) és szövetségeseinek a fegyveresei a székvárosban lerohantak egy katonai támaszpontot, és kiszabadítottak több száz foglyot.

A támadóknak a katonákkal és rendőrökkel vívott harcok után sikerült elfoglalnia Ninive tartomány kormányzójának a székházát, börtönöket és televíziókat, s végül az egész várost - tették hozzá a források. Egy korábbi híradás szerint Atíl Nudzseifi kormányzó el tudott menekülni.

Moszul a második olyan iraki város, amely teljes egészében a felkelők hatalmába került: előzőleg a Bagdadtól nyugatra fekvő, Ninivével szintén szomszédos el-Anbár tartománybeli Fallúdzsával történt meg ez januárban. Részben elfoglalva tartják a lázadók az utóbbival szomszédos tartományi székhelyet, Ramádit is.

Ninive és el-Anbár tartomány egyaránt határos Szíriával, a határ könnyen átjárható, s az ILIÁ erői mindkét országban tevékenyek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világtalálkozó a háborús övezetekben elkövetett szexuális bűncselekmények ellen

A brit kormány kezdeményezésére példátlan méretű rendezvénysorozat kezdődött kedden Londonban és világszerte a háborús övezetekben elkövetett szexuális bűncselekmények ellen. Tovább olvasom