Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Az iraki kormányfő szerint az államfő alkotmánysértést követett el

A kormányfő úgy vélekedett, hogy Maszúm politikai célok érdekében vállalta az alkotmánysértést.
Alkotmánysértést követett el Núri al-Máliki kormányfő szerint Fúád Maszúm államfő Irakban, mivel a vasárnapi határidőig nem nevezett meg miniszterelnök-jelöltet a legnagyobb parlamenti blokkból.

Máliki erről vasárnap éjfélkor elmondott - előre be nem jelentett - televíziós nyilatkozatában beszélt.

Azt is jelezte, hogy bíróság előtt emel panaszt Maszúm ellen az elmulasztott lépés miatt.

A kormányfő - akinek döntése várhatóan tovább mélyíti a súlyos belpolitikai válságot a szélsőséges iszlamisták hadműveletével is küzdő Irakban - úgy vélekedett, hogy Maszúm politikai célok érdekében vállalta az alkotmánysértést.

Több mint három hónappal az április 30-i választások után az arab országnak még mindig nincs új kormánya a parlamenten belüli mély megosztottságok miatt. Az eddig kormányzó Núri al-Máliki síita koalíciója nyerte a voksolást, de nincs egyértelmű többsége, s mind többen követelik, hogy a tekintélyelvűséggel és a szunniták háttérbe szorításával vádolt miniszterelnök álljon félre.

A kormányfő először jelent meg a tévében azóta, hogy az amerikai légierő csapásokat mért a szélsőséges fegyveres csoportokra, továbbá repülőgépekről humanitárius küldeményeket is dobtak le az országban.

Egy amerikai illetékes Máliki éjjeli nyilatkozata után Washington támogatásáról biztosította az államfőt. "Teljes mértékben támogatjuk Fuád Maszúm elnököt mint az alkotmány garantálóját, és egy olyan miniszterelnök-jelöltet, aki képes arra, hogy nemzeti konszenzust teremtsen" - fogalmazott Brett McGurk külügyi államtitkár-helyettes a Twitter közösségi oldalon közzétett üzenetében.

Nem sokkal később Mary Harf külügyi szóvivő közleményt adott ki a témában. Ebben megerősítette McGurk állásfoglalását, leszögezve azt is, hogy Washington kapcsolatban áll az iraki szervekkel, és folyamatosan figyeli az iraki helyzetet.

Olyan folyamatra van szükség, amely az iraki nép törekvéseit képviselni tudó miniszterelnök megválasztásához vezethet, nemzeti konszenzust teremthet, és nyitott kormányzásra ad lehetőséget - áll a közleményben.

A szóvivő azt is kiemelte, hogy Washington elutasít minden olyan próbálkozást, amely az alkotmányos vagy igazságügyi eljárások manipulációjával próbál eredményt elérni. Megerősítette, hogy az alkotmány betartásának garantálójaként Maszúm elnökre tekintenek.

Máliki viszont azt mondta, hogy Maszúm döntésének súlyos következményei lesznek, köztük az, hogy a biztonsági helyzet romlani fog az országban.

A nyilatkozattal párhuzamosan a rendőrség bejelentette, hogy az este folyamán a síita miniszterelnökhöz hű különleges erőkkel jelentősen megerősítették a kormányzati és más fontos állami épületeknek otthont adó bagdadi városnegyed védelmét. Egy rendőrtisztviselő hozzátette, hogy szokatlan biztonsági intézkedésekről van szó, amelyekhez hasonlókat rendkívüli állapot bevezetésekor szoktak tenni.

Orvosi források azt közölték, hogy Bagdadtól északkeletre vasárnap öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kurd fegyveresek között. A merényletnek tíz halálos áldozata és 80 sebesültje van. A támadás Dzsalavla városában történt, ahol a szélsőségesek súlyos harcokat vívnak a kurd erőkkel.

Az amerikai légierő a hétvégén támadásokat hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita csoport ellen az iraki kurd terület székhelye, Erbíl közelében. Nyugati államok segélyküldemények eljuttatását is megkezdték a dzsihadisták előretörésétől fenyegetett észak-iraki lakosságnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönlázadás után sok elítélt megszökött Haitiban

Lázadás tört ki egy szigorúan őrzött börtönben Haiti fővárosánál vasárnap, a kavarodásban a… Tovább olvasom