Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Az iráni elnök Afrikában keres szövetségeseket

Az iráni elnök a héten Afrikában keres szövetségeseket, akiken keresztül esetleg el tudja érni, hogy ne legyen olyan szigorú az országa atomprogramját elítélő, várható ENSZ-határozat, Irán kevésbé legyen elszigetelve a nemzetközi közösségben, és próbálja erősíteni gazdaságát.
Mindkét ország, amelyben jár - Zimbabwe és Uganda - nem állandó tagja az ENSZ Biztonsági Tanácsának, és fel tud ajánlani valamit Teheránnak. Még egyik sem döntötte el azonban, hogy támogatja-e az Irán elleni szankciókat vagy nem, esetleg tartózkodik.

Zimbabwét a Nyugattól való elszigeteltsége összehozza Iránnal - mondta Alireza Nader, a washingtoni központú Rand Corporation politikai kutató-elemző intézet egyik Irán-szakértője.

Ahmadinezsád csütörtök este találkozott Hararéban zimbabwei kollégájával, Robert Mugabéval. Élesen elítélték azokat a büntetőintézkedéseket, amelyeket "gyarmatosító államok" vezettek be országaik ellen. Mugabe azt fejtegette, hogy Iránt és Zimbabwét egyaránt igazságtalanul becsmérlik és büntetik a nyugati országok. Mugabe egyben biztosította vendégét, hogy országa az iráni atomfejlesztések terén Teherán védelmére kell.

Az Európai Unió és a Egyesült Államok továbbra is zárolja a területén elhelyezett zimbabwei javakat, és nem ad beutazási engedélyt az afrikai ország vezetőinek, mert értékelése szerint a nemzeti egységkormány egy évvel ezelőtti megalakulása óta Zimbabwében nem történt lényegi előrelépés a gazdasági és politikai gondok felszámolása terén.

Az iráni elnök gépe péntek éjjel szállt le Uganda fővárosában, Kampalában. Ahmadinezsád szombaton tájékoztatja országa atomprogramjáról Yoweri Museveni államfőt.

Sam Kutesa ugandai külügyminiszter előzőleg úgy nyilatkozott, hogy bár országa az atomsorompó-szerződés aláírója, és ezzel összefüggésben arra törekszik, hogy felszámolják az atomfegyvereket, azt vallja, hogy minden országnak joga van békés célra használni az atomenergiát.

A nyugati országok aggodalmai szerint Irán az általa előállított nukleáris energiát nem polgári célokra akarja használni - mint azt állítja -, hanem atomfegyver kifejlesztésére törekszik. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) ezért már többször szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, és jelenleg is a büntetőintézkedések újabb súlyosbításának lehetőségét fontolgatja.

Ugandának számottevő kőolajkészlete van, amelynek kiaknázáshoz csak most akar hozzákezdeni. Ehhez Irán olajfinomítót építene az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A világ leghosszabb könyvborító-sorozata Mainzban

Több mint 39 kilométer hosszan csaknem 176 ezer könyvborító lóg Mainzban a könyv világnapja… Tovább olvasom