Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Az Iránnal tárgyaló hat nagyhatalom komoly választ vár

Irán - Az Iránnal tárgyaló hat nagyhatalom "komoly választ" vár a teheráni vezetéstől az ország vitatott atomprogramjáról a két fél közötti október elsejei genfi tárgyalásokon - közölte David Miliband brit külügyminiszter, beszámolva az érintett hat ország külügyminisztereinek szerdai New York-i egyeztetéséről.
"Komoly választ várunk Irántól... s a találkozó eredményének fényében döntünk majd következő lépésünkről" - mondta Miliband, felolvasva az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, Németország és Oroszország által elfogadott nyilatkozatot.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a tanácskozás után jelezte: az Egyesült Államok és szövetségesei nagyon is komolyan veszik az Iránnal kapcsolatos "kettős nyomvonalú" megközelítést: folytatják a tárgyalásokat, de közben további ENSZ-szankciókat is fontolgatnak, ha Teherán nem hajlandó figyelembe venni az ENSZ kéréseit saját urándúsítási programjának befagyasztásáról. Clinton szerint e folyamat jövője most egyértelműen az irániak kezében van, s az október elsejei találkozó világos jelzést ad majd a teheráni kormány szándékairól.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán - békés célúnak mondott atomprogramjának leple alatt - nukleáris fegyver előállítására törekszik. Ezt Teherán cáfolja.

A hatok először 2006-ban ajánlottak fel diplomáciai és kereskedelmi ösztönzőket tartalmazó csomagot Iránnak azért, hogy felfüggessze az urándúsítást. Tavaly még kedvezőbb javaslatokat kapott Teherán, ám az elsőhöz hasonlóan ezt is elutasította.

Barack Obama amerikai elnök szeptember végéig adott időt Iránnak arra, hogy elfogadja a hat nagyhatalom ajánlatát és kezdjék meg a tárgyalásokat. Irán szeptember 1-jén jelentette be, hogy kész folytatni a tárgyalásokat vitatott atomprogramjáról, sőt új javaslatot terjeszt elő az ügyben. Ezt néhány nappal később meg is tette, de - mint névtelenül nyilatkozó iráni vezetők közölték - az iráni atomprogram felfüggesztése szóba sem jöhet.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2009. szeptember 25. 03:08
    „Miert kell nekik atom ha ott van egy csomo olaj ??? Nemcsak mese ez az atomenergia dolog? Miert van joguk az egyet nem ertoket es lazadokata foteren szazezrek elott felakasztani? Ezeknek egy uj elnok kell egy uj rendszerrel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ENSZ-közgyűlés: Obama az együttműködésről

A kölcsönös érdekeken és kölcsönös tiszteleten alapuló sokoldalú együttműködés új korszakának … Tovább olvasom