Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Az izraeli kabinet jóváhagyta 104 palesztin fogoly feltételekhez kötött elengedését

Az izraeli kabinet vasárnapi ülésén jóváhagyta 104, régóta börtönben lévő palesztin fogoly szabadon engedését, hogy ezzel is segítse a két fél közötti béketárgyalások újraindítását.
A szabadon bocsátás négy szakaszban történik majd több hónapra elnyújtva, és minden egyes szakasz előfeltétele a béketárgyalásokon való előrehaladás.

Az izraeli kormány heves vita után hozta meg a döntést. A tanácskozás eleve egy óra késéssel kezdődött, mert Benjámin Netanjahu miniszterelnök biztos akart lenni benne: a kormánytagok támogatják a lépést. Végül 13-7 arányban szavazták meg, két tartózkodással a javaslatot. Állítólag a Netanjahu vezette Likud két minisztere is a szabadon engedés ellen szavazott.

A kormányfő azzal érvelt a lépés mellett, hogy Izrael számára fontos a tárgyalások újraindítása a palesztinokkal.

Egyébként egy palesztin lista szerint olyan foglyokról van szó, akik eddig 19-30 évet ültek, méghozzá izraeliek elleni véres merényletekben való közreműködésért. A hivatalos listát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a média azonban úgy tudja, olyanok is szerepelnek rajta, akik annak idején izraeli nőket és gyerekeket öltek meg. Nyilván erre utalhatott Netanjahu, amikor szombat este saját Facebook-oldalán úgy fogalmazott: "vannak olyan időszakok, amikor egy miniszterelnöknek olyan döntést kell hoznia, amely szembemegy a közvéleménnyel, ha a lépés fontos az állam számára. Nagyon nehéz döntés volt".

A közvetlen izraeli-palesztin tárgyalások 2010-ben szakadtak meg az izraeli telepek Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben folytatódó építése miatt. A tervek szerint a megbeszéléseket - 3 évi szünet után - most kedden felújítják. Egy palesztin illetékes viszont - még az izraeli kabinet ülése előtt - figyelmeztetett: semmiféle tárgyalás nem lesz a zsidó állammal, ha nem engedik el a 104 foglyot.

Az izraeli kabinet egyébként vasárnapi ülésén egy olyan politikust nevezett ki washingtoni nagykövetté, akit az amerikai republikánusokhoz (a jelenlegi washingtoni kormányzat ellenfeleihez) fűznek szoros szálak, és aki a palesztin-izraeli tárgyalások ügyében a keményvonalasokhoz, a "héjákhoz" tartozik. Ron Dermer - aki Netanjahu egyik közeli tanácsadója - kiszivárgott diplomáciai táviratok szerint nem hiszi, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök valóban partner lenne a béke megteremtésében. A kétállami megoldásról (azaz egy zsidó és egy palesztin állam egymás mellett éléséről) pedig a múltban azt mondta: "ez egy gyerekes megoldás egy komplex problémára".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

79-re emelkedett a spanyol vonatbaleset halálos áldozatok száma

A sérültek közül hetvenen vannak kórházban, és 22-nek válságos az állapota. Két gyerek is van… Tovább olvasom