Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az izraeli Moszad állna a vörös-tengeri cápatámadások hátterében?

Sarm-es-Sejk - Egyiptom nem tud napirendre térni az elmúlt napokban a Vörös-tengeren történt cápatámadás-sorozat felett.
Vasárnap a népszerű üdülőparadicsom, Sarm-es-Sejk közelében egy 70 éves német turista esett áldozatul, pár nappal korábban pedig ugyanezen a környéken három orosz és egy ukrán állampolgárt kellett súlyos sérülésekkel kórházba szállítani a nagytestű ragadozó harapása miatt. A feltételezések szerint egyetlen állat okolható a történtekért, és néhányan egyenesen úgy vélik: nem kizárt, hogy az izraeli Moszad Egyiptom elleni "titkos összeesküvéséről" van szó.

"Több támadást láttunk az utóbbi néhány napban, mint az elmúlt 15 évben összesen" - mondta el Florian Herzberg, a Sarm-es-Sejktől északra fekvő Dahab településen működő Reef 2000 búvárklub vezetője, aki szerint elképzelhető, hogy a turistákra lecsapó ragadozót előzőleg szándékosan úgy kondicionálták, hogy az emberszagról egyből az élelemre asszociáljon.

Az egyiptomi kormány nemzetközi szakértőket hívott a gyilkos cápa felkutatására, ugyanakkor a szakemberek sem értik pontosan, mi okozhatja a nagytestű ragadozó furcsa viselkedését.

"Egyetlen lehetséges okot sem fogunk figyelmen kívül hagyni, és azon vagyunk, hogy megállapítsuk, mi az, ami változást okozhat egy cápa viselkedésében" - hangsúlyozta Ahmed el-Edkavi, a dél-sínai régió egyik magas rangú tisztviselője.

A találgatások közepette több olyan vélemény is napvilágot látott, melyek szerint a cápatámadások hátterében valójában Egyiptom szándékos tönkretétele áll, méghozzá az ország számára az egyik legfőbb bevételt jelentő turizmus romba döntésével. S akik ezt a véleményt vallják, azok szerint az ügyben az elsőszámú gyanúsított nem más, mint a szomszédos Izrael titkosszolgálata, a Moszad.

Kairó a zsidó államot amúgy is gyakran vádolja kábítószer- és fegyverkereskedelemmel, valamint azzal, hogy a médián keresztül igyekszik rossz színben feltüntetni Egyiptomot.

"Ugyan nincs megerősítve, de nem zárható ki az a feltevés, hogy a Moszad dobta vízbe a gyilkos cápát az egyiptomi turizmus tönkretétele céljából" - mutatott rá Mohamed Abdel Fadil Susa, a dél-sínai régió kormányzója.

A helyi búvárszakértők elmondták, hogy a térségben csak a legritkább esetben fordul elő az, hogy egyetlen tengeri ragadozó többször is embert szemel ki magának zsákmányként, az pedig különösen érthetetlen, hogyan lehetséges ilyen rövid időn belül ennyi cápatámadás.

A Sínai-félsziget déli részén működő CFun búvárközpont egyik munkatársa úgy véli, a cápák a Vörös-tengeren most azért vadásznak az emberre is, mert nem jutnak elegendő élelemhez a számukra fontos táplálékot jelentő tonhalak túlhalászása miatt.

Olvasóink írták

  • 2. dodó 2010. december 07. 10:53
    „1. ) Zsidóról jót, vagy semmit!”
  • 1. bigroy 2010. december 07. 08:11
    „Bakker ez a cápa lehet,hogy metélt farkú ortodox cápa???:-O”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer karácsonyi szobor a háztetőn, negyedmillió néző

Prairie Village (Kansas állam) - Több mint ezer karácsonyi szobrot állít fel családi háza tetejére… Tovább olvasom