Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Az izraeliek többsége azonos vallású párt szeretne magának

Az izraeli zsidók számára az araboknál fontosabb az azonos vallás, ugyanis 75 százalékuk ódzkodik egy más vallású pártól, míg az arabok körében ez az arány csak 65 százalék.
Az izraeliek többsége azonos vallású párt szeretne magának és családtagjainak - derült ki a Háárec című újság felméréséből pénteken.

Az izraeli zsidók számára az araboknál fontosabb az azonos vallás, ugyanis 75 százalékuk ódzkodik egy más vallású pártól, míg az arabok körében ez az arány csak 65 százalék.

Az elutasítás a zsidókon belül függ vallásosságuk mértékétől, mert az ultraortodoxok 95 százaléka választana magának zsidó párt, míg a nem vallásosaknál ez csak 64 százaléknak fontos, és a volt Szovjetunióból érkezetteknek alig több mint fele, 54 százaléka érdeklődik jövendőbelijének a vallása iránt. Az araboknál a muszlimok 71 százaléka szeretne szintén muzulmánt, míg a keresztény araboknak csak a fele ragaszkodik a hasonló valláshoz.

A múlt héten Izraelben a háborús viszonyok közepette felkorbácsolta az indulatokat egy zsidó menyasszony és arab vőlegény esküvője, a rendezvénynek otthont adó terem előtt pró és kontra tömegek tüntettek szabad folyást engedve érzelmeiknek, s az ara édesapja a youtube-on videoüzenetben kérte lányát, hogy mondjon le muzulmán arab szerelméről, miközben a lány édesanyja és a fiú családja kiállt a frigy mellett.

A Háárec ezzel kapcsolatban megkérdezte, tennének-e a megkérdezettek valamit saját családjukban egy hasonló vegyes házasság megakadályozása érdekében.

Arab házastárs ellen az ultraortodoxok száz százaléka fellépne, de a nem vallásosok mindössze 52 százaléka mondta, hogy tenne valamit az esküvő ellen, miközben a volt Szovjetunióból jöttek körében 67 százalék tiltakozna. Keresztény jövendőbeli esetén a nagyon vallásos zsidók 97 százaléka próbálná megakadályozni a frigyet, míg az egykori szovjetek 20, a nem vallásosok 33 százaléka döntene így.

Leginkább az olyan izraeliekkel kapcsolatban tértek el a vélemények, akik a vallási jog szerint nem számítanak zsidónak, például olyan vegyes házasságból származik, ahol az édesapa volt zsidó. Az ultraortodoxok 95 százaléka ekkor is fellépne az esküvő ellen, a nem vallásosok negyede szintén, míg a volt Szovjetunióból jöttek 14 százaléka tiltakozna.

A nem zsidó pár zsidó vallásra térése átlagosan a zsidók 64 százalékának fontos, de ez is megoszlik az egyes csoportok szerint: az ultraortodoxok 94 százalékának, a nem vallásosok 54 százalékának, az exszovjetek csupán 35 százalékának mérvadó. Az izraeli arabok sem egyformák, noha ott kisebbnek tűnik a belső megosztottság: a muzulmánok 52 százaléka tiltakozna, ha valamely családtagja más vallásúval kötné össze életét, míg a keresztényeknél ez az arány 67 százalék volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos buszbaleset a Sínai-félszigeten, 33 halott

Két autóbusz ütközött össze egy sivatagi úton, mintegy 50 kilométerre Sarm-es-Sejktől. Tovább olvasom