Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Az Obama iránti bizalom minden korábbinál gyengébb

Az amerikai elnök iránti bizalom az Egyesült Államokban minden korábbinál gyengébb, tíz választó közül csaknem hat nem bízik abban, hogy Barack Obama az ország számára helyes döntéseket hoz - derült ki a Te Washington Post és az ABC News kedden közölt felmérési eredményeiből.
Ezzel Obama tetszési indexe - négy hónappal a novemberi kongresszusi választások előtt - újabb mélypontot ért el. Az amerikai közvélemény egyértelmű többsége nem ért egyet azzal, ahogy az elnök a gazdasági problémákat kezeli.

A július eleji felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka támogatja Obama gazdaságpolitikáját, 54 százaléka ellenzi. Mindkét érték a legrosszabb a 2009 januárjában beiktatott elnök számára. Már a demokrata szavazók egyharmadának sem tetszik az elnök működése.

A közvélemény-kutatás szerint a választói hangulat alakulásában a gazdasági helyzet a meghatározó. Szinte minden amerikainak rossz a véleménye a gazdaságról, bár az 2009 eleji recessziós időszakhoz képest kevesebben értékelik a helyzetet gyengének. Csak a válaszolók negyede érzi úgy, hogy a gazdaság javulóban van.

Több gazdasági mutató romlása - a tőzsdei indexek esése, a lakóingatlan-piaci gondok és a munkanélküliségi adatok kedvezőtlen alakulása - ronthattak Obama teljesítményének megítélésén. A választók 42 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök helyes döntéseket fog hozni, 58 százaléka ellenkezőképpen ítéli meg; beiktatása után még minden hatodik szavazó bízott Obama jövőbeni döntéseiben.

Az amerikaiak még az elnöknél is kevésbé bíznak a szövetségi kongresszusban, csaknem 70 százalékuk helyteleníti a demokrata párti törvényhozók tevékenységét, de a republikánus politikusokkal szemben is ekkora az elégedetlenség. A választók 62 százaléka jelenlegi képviselője helyett újat akar látni a washingtoni Capitoliumon.

A The Washington Post értékelése szerint a demokrata politikusok védekezésre kényszerülnek a félidős választások előtt. A regisztrált, biztosan voksolni szándékozó szavazók közül 49 százalék a Republikánus Párt jelöltjét fogja választani, 45 százalék a Demokrata Pártét. A választók több mint fele, 56 százaléka azon az állásponton van, hogy a kongresszus irányítását át kellene adni az ellenzéki republikánusoknak, hogy a törvényhozás ellensúlyozhassa a demokrata párti elnök politikáját.

Obama általános megítélése - 50 százalék jónak tartja működését, 47 százalék rossznak - hasonló ahhoz, amilyen Bill Clinton egykori demokrata párti elnöké volt 1994 nyarán, néhány hónappal azelőtt, hogy a republikánusok több körzetben nagy győzelmeket aratva visszahódították a képviselőházat és a szenátust. Clinton később viszont könnyedén megnyerte az újraválasztási küzdelmet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Virtuális Mars-utazás 3D-ben

A Mars eddigi legnagyobb egybefüggő háromdimenziós térképe érhető el a Microsoft és az amerikai… Tovább olvasom