Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Az óceán megbirkózik a radioaktív szivárgással

Japán - Nem jelent veszélyt az Csendes-óceánban élő állatokra és az őket elfogyasztó emberekre az a radioaktív víz, amelyet a Japánt ért földrengés következtében megsérült fukusimai atomerőmű közelében engednek a tengerbe, elsősorban azért, mert a káros anyagok felhígulnak az óceán vízében szakértők szerint.
"Nagyon nagy az óceán" - jegyezte meg William Burnett a Floridai Állami Egyetem kutatója. A nukleáris erőmű közvetlen - 800 méteres - közelében a tengeri élőlények talán ki vannak téve genetikai mutációk veszélyének, ha a vízleeresztés még sokáig folytatódik - magyarázta a szakember, aki úgy véli, komolyabb veszély nem fenyeget, ha csak a probléma nem duzzad a jelenleginél "sokkal-sokkal nagyobbra".

Ken Buesseler, a massachusettsi Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa szerint elképzelhető, hogy a tenger gyümölcseit érő radioaktív dózis kimutatható lesz, de talán nem okoz észlelhető egészségügyi kockázatot - hangsúlyozta. Az óceán élővilága miatt kevésbé kellene aggódni, mint a szárazföldi táplálékforrások, így az ivóvíz és az élelem miatt - jegyezte meg.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Igor Linkov, a Carnegie Mellon Egyetem professzora, aki szerint az erőmű közelében lévő élővilág sérülhet, de még nem tudni, milyen mértékben, mert nem ismert a sugárzás pontos mértéke. A halak nagy eséllyel megmenekülnének a roncsoló hatástól, mert a röghöz kötött fajokkal - például az osztrigákkal - szemben sokat változtatják helyüket, így elkerülnék a folyamatos veszélyt.

A fukusimai erőmű közeléből már egy ideje radioaktív víz kerül a Csendes-óceánba, a működtetők hétfőn több mint 11 millió liter szennyezett víz tengerbe bocsátását kezdték meg, hogy helyet csináljanak a tartályokban a még inkább radioaktív víznek. Kedden a hatóságok azt közölték, hogy a tengervízben a törvényes határérték 7,5 milliószorosára ugrott fel a sugárzás szintje egy időre a fukusimai atomerőmű közvetlen közelében.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. április 09. 21:11
  „XENE......! Igy van.”
 • 3. xene@freemail.hu 2011. április 05. 22:54
  „A kommunizmusban is hazudtak, de most is hazudnak...persze, hogy nem lesz baj...minden felhígul...etessék meg mással ezt..”
 • 2. allwin 2011. április 05. 22:51
  „Az óceán megbirkózik vele! xD

  A halak kidöglenek, nem lehet halászni, torz és mutáns lények születnek.

  De a lényeg, hogy a végén ugyanolyan víz lesz ott mint volt.

  Megbírkózott vele.”
 • 1. THE 2011. április 05. 22:19
  „"a törvényes határérték 7,5 milliószorosára" az azért már elég sok nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túszokat ejtettek lázadók egy libanoni börtönben

Három börtönőrt ejtettek túszul a fellázadt rabok kedden a túlzsúfolt rúmijei börtönben, amely… Tovább olvasom