Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Az olasz államfőnél tett látogatást Schmitt Pál

Róma - Udvariassági látogatást tett Schmitt Pál péntek délután Giorgio Napolitano olasz államfőnél a római Quirinale elnöki palotában.
A félórás eszmecsere nem hivatalos államfői látogatás volt, mert alapvetően a Szentszék meghívására érkezett a Vatikánba a magyar delegáció - mondta a köztársasági elnök este magyar újságíróknak. A találkozón áttekintették a magyar-olasz kétoldalú kapcsolatokat, a kulturális, a tudományos és a turisztikai együttműködés területeit. Az államfő hangsúlyozta, hogy Olaszország Magyarország számára a második legfontosabb kereskedelmi partner.

Schmitt Pál tájékoztatta olasz kollégáját a magyar uniós elnökség előkészületeiről, a magyar prioritásokról.

Az államfői találkozó után a köztársasági elnök az olaszországi magyar közösség tagjaival találkozott a Falconieri-palotában működő Római Magyar Akadémián a Magyarok a XXI. században elnevezésű konferenciasorozat keretében. A köztársasági elnök felszólalásában arról biztosította több mint százfős hallgatóságát, hogy "az anyaország most nagyon komolyan veszi a nemzet együvé tartozását". Államfőként arra fog törekedni, hogy minél többször találkozzon a határon túli magyar közösségekkel - hangsúlyozta.

Schmitt Pál kifejtette, hogy az új kormány rögtön elkezdte megvalósítani, amit ígért: megteremtette a kettős állampolgárság jogi lehetőségét, illetve a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a Trianon-emléknapot. Aláhúzta, hogy a kétharmados többség a kormány kezében óriási lehetőség, de felelősség is egyben, és nem szabad vele visszaélni.

A köztársasági elnök este a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletére rendezett vacsorán vesz részt.

Péntek délelőtt az államfőt félórás magánkihallgatáson fogadta XVI. Benedek pápa a Castel Gandolfó-i nyári rezidencián.

Az államfőt vatikáni és római útjára elkísérte felesége, Schmittné Makray Katalin is. Az elnöki delegáció szombat délután utazik vissza Magyarországra.

Olvasóink írták

 • 2. dodó 2010. szeptember 11. 12:04
  „"Schmitt Pál tájékoztatta olasz kollégáját a magyar uniós elnökség előkészületeiről, a magyar prioritásokról" - és egyúttal tanácsokat kért az olasz államfőtől a bűnözőcigányok befenyítésének magyarországi alkalmazásához?”
 • 1. ERDÉLY 2010. szeptember 11. 09:12
  „NO EZ JELLEMZŐ AZ ILYEN ÚJSÁGÍRÓKRA !!!!!!!!!!!!!!
  MÁR a cim is !!!!!!!!
  A világon hány embert érdekel az olasz államfő ??? A PÁPA ???!!!!!
  Szoc.lib...stb. marxista -leninista esti egyetemen diplomázott firkászok !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sár- és iszaptenger temetett be majdnem egy délolasz települést

Atrani - A heves esőzések okozta áradások következtében sár- és iszaplavina zúdult pénteken egy kis… Tovább olvasom