Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Az ˝Önálló Szlovákiáért˝ menetel a Szlovák Testvériség

Az első szlovák állam megalakulásának évfordulója alkalmából végigvonul Pozsony belvárosán, majd megemlékezést tart Josef Tiso sírjánál a Szlovák Testvériség nevű szervezet.
Végigvonul Pozsony belvárosán, majd megemlékezést tart Josef Tisónak, az első szlovák állam elnökének a sírjánál a Szlovák Testvériség nevű, magát nacionalistának minősítő szervezet szombaton az első szlovák állam megalakulásának évfordulója alkalmából- tudta meg az MTI pozsonyi irodája.

"Egy magánszemélytől kaptuk a közterületen való gyülekezésről szóló bejelentést" - erősítette meg az MTI információit Tomás Halán, Pozsony óvárosi városrészének szóvivője pénteken. Elmondta: a bejelentésben az áll, hogy a résztvevők március 14-ről, az első Szlovák Köztársaság megalakulásáról, valamint a jelenhez szóló üzenetéről akarnak megemlékezni. A mintegy 300 fősre tervezett gyűlés résztvevői az elnöki palotától a belvároson át gyalogosan jutnak majd a ruzinovi Márton temetőbe, ahol Josef Tiso sírjánál tartják a megemlékezést. A gyűlést a Szlovák Testvériség az internetes honlapján "Az önálló Szlovákiáért menetként" néven nevezi.

A Szlovák Testvériség polgári társulást 1995-ben jegyezte be a szlovák belügyminisztérium. A szervezetet a szlovák sajtó nem egyszer szélsőségesnek minősítette. A Szlovák Testvériség többnyire fekete katonai gyakorlóruhába öltözött tagjai az elmúlt évek során az ország több részén is felvonulásokat rendeztek a "cigánybűnözés" ellen. A szervezet tagjai ellentüntetéseket tartottak a Pozsonyban több alkalommal megrendezett, a homoszexuálisok jogaiért kiálló "szivárványos" felvonulások alkalmával is. A szlovák belügyminisztérium nemzetiségi, faji, vallási és politikai gyűlöletkeltés okán 2008 novemberében feloszlatta a Szlovák Testvériséget, azonban 2009-ben a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a belügyi tárcának a feloszlatásról szóló döntése törvénytelen volt, mivel a Szlovák Testvériség feloszlatásához a feltételek nem voltak adottak.

Olvasóink írták

  • 3. Mozimasiniszta 2012. március 17. 22:50
    „Hogyakombeditszívenemállmeghirtelenilyenszörnyűségláttán?meganellykroes-ésem?ésmégademokráciahalálsikolyátsehalljuk!”
  • 2. Emberségetavilágnak 2012. március 17. 06:57
    „Szlovákiában is rettenetesen nagy elégedetlenséget vált ki a nemhiábaszületettek magyarországival tökéletesen megegyező kultúrája. Az a megnemértett.”
  • 1. újratöltve 2012. március 16. 18:26
    „Remélem hazai nacionalista barátaik ott vannak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svájci busztragédia: még mindig nem tudják a baleset okát

Súlyos buszbaleset történt kedd este Svájc déli részén, Valais kantonban. A halálos áldozatok között 22 gyerek is van. Tovább olvasom