Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Az orosz külügy védi a WikiLeaksnek kiszivárogtató katonát

Az orosz külügyminisztérium emberi jogi megbízottja védelmébe vette csütörtökön Bradley Manninget, a több mint 700 ezer diplomáciai irat WikiLeaksnek való kiszivárogtatásával megvádolt amerikai katonát.
Konsztantyin Dolgov a külügyi tárca honlapján elhelyezett nyilatkozatában arra szólította fel az amerikai hatóságokat - Juan Méndez, az ENSZ kínzásokkal foglalkozó emberi jogi jelentéstevőjének hétfői nyilatkozatára hivatkozva -, hogy tartsák be a nemzetközi normákat.

Közlése szerint a világszervezet főtitkárának tanácsadója azzal vádolta meg az amerikai hatóságokat, hogy kegyetlenül bántak Bradley Manninggel: indokolatlanul hosszú ideig, nyolc hónapig tartották a külvilágtól teljesen elzárva börtönében.

"Tekintetbe véve, hogy Washington hagyományosan nagy jelentőséget tulajdonít a polgári és szabadságjogok védelmének szerte a világban, elvárjuk az amerikai hatóságoktól, hogy saját polgáraikat, köztük Manningot illetően is az emberi jogok védelmére vonatkozó kötelezettségeikkel, így a kínzást tiltó nemzetközi konvencióval szoros összhangban járjanak el" - írta Dolgov.

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb kiszivárogtatási ügyében idén február 24-én emeltek vádat a 2010 májusában őrizetbe vett Bradley Manning ellen. Az ellenség segítéséért életfogytiglani börtönbüntetést kaphat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar tagozat vagy magyar kar? - ez a kérdés a Marosvásárhelyen

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Demokrata Liberális Párt abban nem tudott megegyezni a… Tovább olvasom