Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Az oroszbarát felkelők még nem hajlandók fogolycserére Kijevvel

Attól tartanak, hogy Kijev, miután visszakapta saját katonáit, nem adja ki majd a fogságba esett (oroszbarát) felkelőket.
Az önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" (DNR) hatóságai elutasítják a fogságba esett mintegy ezer ukrán katona elengedését addig, amíg Kijev nem hajlandó közölni azoknak a fogságba esett szakadároknak a névsorát, akiket kicserélnének.

Erről hétfőn számolt be a szakadárok hírügynöksége, a Novorosszija, amely idézte a DNR állambiztonsági miniszterét.

Leonyid Varanov kijelentette, eddig nem kapták meg Kijevtől azoknak a névsorát, akiket kicserélnének. Attól tartanak, hogy Kijev, miután visszakapta saját katonáit, nem adja ki majd a fogságba esett (oroszbarát) felkelőket.

Kijev azt állítja, hogy 200-300 lázadót tart fogva - mondta Varanov. Pontos listát eddig azonban nem kaptak (az ukránoktól). Hozzávetőleg ezer felkelőt és civilt tartanak eltűntként nyilván, miközben sokan (ukrán) fogságban vannak - tette hozzá.

"Így is több mint ezer embert cserélnénk ki 300 saját emberünkre, nem szeretnénk további csalás áldozatai lenni" - hangoztatta Varanov.

Az ukrán hadsereg és az oroszpárti kelet-ukrajnai szeparatisták között pénteken késő délután lépett életbe tűzszünet, amely egy tágabb béketerv részét képezi. Célja, hogy véget vessenek az öt hónapja tartó harcoknak. Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton egyetértett abban, hogy nagy vonalakban betartják a tűzszünetet a szemben álló felek, de további lépésekre van szükség ahhoz, hogy még tartósabb fegyvernyugvás jöjjön létre.

Az EBESZ vasárnap közzétette a Minszkben megkötött 12 pontos megállapodás teljes szövegét. Ez alapján a tűzszünet, illetve az ukrán-orosz államhatár ellenőrzését az EBESZ-nek kell biztosítania; szabadon kell engedni az összes túszt és törvénytelenül fogvatartott embert, javítani kell a kelet-ukrajnai humanitárius helyzeten, meg kell szervezni a régió újjáépítését, valamint ki kell vonni Ukrajna területéről "a törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország megtilthatja légtere használatát

"Ha lesznek tovább korlátozó szankciók, akkor kénytelenek leszünk válaszolni... Például a… Tovább olvasom