Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Az oroszok öt százaléka hisz az időgép feltalálásában

Oroszország - Az orosz lakosság 5 százaléka hisz abban, hogy a XXI. században feltalálják az időgépet.

Az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ (VCIOM) júniusban az ország 140 településén 1600 embert faggatott arról, hogy a XX. század mely felfedezéseit tartja a legfontosabbnak, s milyen technikai és tudományos újdonságokat várnak a XXI. században.

Mint kiderült, az oroszok csaknem egyötöde (19 százaléka) az űrkutatásokat tartja a legfontosabbnak, 14 százalék a komputer elterjedésére voksolt. A megkérdezettek 8-8 százaléka a mobiltelefonnak, az internetnek és a televíziózásnak ítélte az elsőbbséget.

Fontosnak tartják az oroszok az elektromosság és a nanotechnológia elterjedését (4-4 százalék). A megkérdezettek 3-3 százaléka szavazott a személygépkocsira, a vasúti és légi közlekedésre, a rádiózásra és a szervátültetésre. Csupán 2-2 százalékos támogatást sikerült elnyernie az antibiotikumoknak, a nukleáris energia felfedezésének, valamint a háztartási gépeknek.

Egy százalék volt azoknak az aránya, akik az atombomba, a géntechnológia és a klónozás mellett tették le a voksukat, s ugyancsak 1 százalékot tett ki azok száma, akik szerint semmilyen fontos felfedezés nem született a XX. században.

A megkérdezettek 36 százaléka nem tudott válaszolni.
S hogy mit várnak az oroszok a XXI. századtól? A megkérdezettek 34 százaléka az alternatív energiahordozók elterjedését, 33 százaléka pedig a mesterségesen előállított emberi szerveket. A lakosságnak több mint egyötöde (21 százaléka) a panácea, azaz minden betegségre alkalmazható csodagyógyszer felfedezését várja századunktól.

A megkérdezettek 16 százaléka szerint megjelenik a mesterséges intelligencia, a válaszadók 14 százaléka a mindenki számára lehetséges űrutazásokat áhítja, 11 százalék pedig a fénysebességnél gyorsabb közlekedési módszer megalkotását.

Az oroszok 7 százaléka embertársainak gondolatait szeretné olvasni, a válaszadók 3 százaléka pedig lehetségesnek tartja a teleportálást. A megkérdezettek 6-6 százaléka hisz az örök élet, ahogy az örök fiatalság lehetőségében, 5 százalék pedig az időgép feltalálását reméli.

A felmérés arra is fényt derített, hogy mennyire másképp viszonyulnak a tudományos felfedezések lehetőségeihez a férfiak és a nők. Míg a teremtés koronáinak 41 százaléka voksolt az alternatív energiahordozókra, a nők között csupán 29 százalék az arány. A férfiak 13 százaléka véli lehetségesnek a fény sebességénél gyorsabb közlekedést, a nőknek mindössze 9 százaléka ily optimista. Ugyanakkor a hölgyek inkább hisznek a csodagyógyszerekben, mint az urak.

Olvasóink írták

 • 5. maradando 2009. július 07. 02:57
  „Mikor lesz már 2010.áprilisi választási erdmény nyilvánosságra hozva ?Utazni akarok előre az időben egy kicsit ! :))”
 • 4. Tata80 2009. július 03. 10:36
  „Irigylem az oroszok problémáit.......”
 • 3. comet 2009. július 02. 15:05
  „´Az oroszok öt százaléka hisz az időgép feltalálásában´
  Nálunk meg a szavazók közel tíz százaléka hisz még mindig az MSZP-ben.
  Most akkor hol ....bbak az emberek?”
 • 2. flexsnake 2009. július 01. 23:49
  „Amerikában már részecskegyorsítóban játszottak az idővel. Hónapokig próbálták megmagyarázni mit is mértek :D Valahogy nem akartak a fizika törvényeinek engedelmeskedni a kis huncutok :D
  Az idő mint olyan nem létezik, ezért nem is az időben kell utazni. A 4 dimenziós térelmélet szerint 3 dimenzió a tér és egy az idő. De ma már 7 dimenzió van amiben lehet gondolkodni, viszont az idő teljesen kiesett az elképzelésekből. Ha a folyamatok nem láncként haladnak előre hanem párhuzamosan egymás mellett akkor az ,,időutazás" már elméletben megvalósítható. Ehhez ,,csupán" a tér szerkezetét kellene megérteni legalább a testünket alkotó négy esetlegesen több dimenzióban.”
 • 1. maradando 2009. július 01. 15:41
  „Már megelőztűk az orosz barátainkat!MI már 20 éve vissza felé forgatjúk az idő kerekét. :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább emelkedett az vonatbaleset áldozatainak száma

Olaszország - Már a legkevesebb 16-an haltak meg hétfőről keddre virradó éjszaka, amikor kisiklott… Tovább olvasom