Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Az osztrák hatóságok cáfolják a neonácik beszivárgását a terrorelhárításba

Ausztria - Az osztrák hatóságok tagadják, hogy egy terrorelhárító ügynök áthelyezésének az lett volna az oka, hogy a neonáci mozgalom beszivárgott az elhárításba.
A rendőrség megerősítette viszont hétfőn, hogy vizsgálat folyik egy újfasiszta csoport internetes portáljával kapcsolatban, amellyel összefüggésben elhangzott az áthelyezett ügynök fiának a neve. Rendőrségi forrásokra hivatkozó egyes sajtójelentések szerint kiszivárogtatás történhetett a családi kapcsolat révén, amivel az oldal egyébként többször is eldicsekedett.

A belügyminisztérium szóvivője elismerte, hogy a parlamentben is napirendre vett eset ronthatja az egység - a szövetségi alkotmányvédelmi és terrorizmus ellenes szolgálat - tekintélyét, de közölte, hogy nem folyik fegyelmi eljárás az ügynök ellen. Az áthelyezés okát viszont nem árulta el.

Egy anonimitást kérő bennfentes forrás azt mondta a francia hírügynökségnek, hogy ez "nem elszigetelt esete" a rendőrségi szolgálatok és a neonáci mozgalom közötti "átjárhatóságnak", "de a rendőrség sokkal óvatosabbá vált az 1990-es évek botrányai után".

Az ügyben a környezetvédő párt parlamenti csoportja intézett kérdést a belügyminiszterhez, s a kérdéshez fűzték az összesen 17 nevet tartalmazó listát. A szóban forgó internetes oldal az osztrák joghatóságon kívül, az Egyesül Államokban van bejegyezve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másként növekedett a neandervölgyiek agya

Lipcsei - Másként fejlődött a neandervölgyi ember agya, mint a modern emberé a németországi Max… Tovább olvasom