Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Az óvodások ˝segítségével˝ mentenék meg a helyi nyelvjárást Sanghajban

A helyi nyelvjárás használatát szorgalmazza Sanghaj városa az óvodákban a dialektus kihalásának megakadályozására, egyes vélemények szerint ugyanakkor ennél többre lenne szükség.
A helyi vezetés tervei szerint a kelet-kínai metropolisz állami fenntartású óvodáiban a jövőben kötelező jelleggel az országszerte használt sztenderd kínai (putonghua) mellett sanghaji nyelvjárást is tanítanának a gyerekeknek. A program kísérleti jelleggel már a következő tanévben elkezdődhet meghatározott számú intézményben, ezt követően városi szintre terjesztenék ki azt.

A rendelkezésre azért van szükség, mert az oktatási intézmények a putonghuát használják, így lehetséges, hogy a mai általános- és középiskolások a sztenderd kínaival mindössze 40 százalékban megegyező dialektust már alig beszélik, s nem ritka, hogy a fiatalok nem értik meg egymás közt "sanghajiul" beszélő szüleiket, nagyszüleiket.

A sanghaji nyelvjárás kihalása valós veszélyt jelent, ha a jelenlegi trend folytatódik, a nyelvjárás a következő két-három évtizedben akár teljesen el is tűnhet - kongatta meg a vészharangot a sanghaji oktatási iroda. A putonghua 1985-ben kötelezővé tett használatával a központi vezetés a nyelvi egység megteremtését kívánta elérni, ami sikerrel is járt, annak kárát ugyanakkor a kisebb dialektusok - így a sanghaji - látják.

Az oktatás mellett a mindennapi életben is szükség lenne a dialektus használatára, s a sanghaji identitás erősítésére - vélik a nyelvvédők, akik 2011-ben tömörültek szervezetbe. A heti rendszerességgel összeülő csoport azt kívánja elérni, hogy az általános és középiskolák tantervében helyet kapjon a nyelvjárás, valamint hogy azt - az angol és a putonghua mellett - a városi tömegközlekedésben, az egyes megállók bemondásakor is használják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz miatt evakuálnak több száz embert Norvégiában

Norvégia egyik legforgalmasabb, az Oslót és Trondheimet összekötő országutat több helyen alámosta a… Tovább olvasom