Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Az RMDSZ nem szavazza meg Croitoru kormánylistáját

Románia - Az RMDSZ elnöke szerint Lucian Croitoru kijelölt miniszterelnök részéről az lenne az ésszerű döntés, ha visszavonná a kabinet kialakítására vonatkozó javaslatát, és visszaadná az államelnöktől kapott mandátumát.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem szavazza meg a Lucian Croitoru által összeállított kormánylistát, és továbbra is támogatja a Klaus Johannis nagyszebeni polgármester kormányfőjelöltségét szorgalmazó közös ellenzéki javaslatot - erősítette meg keddi sajtótájékoztatóján Markó Béla.

Az RMDSZ elnöke szerint Lucian Croitoru kijelölt miniszterelnök részéről az lenne az ésszerű döntés, ha visszavonná a kabinet kialakítására vonatkozó javaslatát, és visszaadná az államelnöktől kapott mandátumát. A magyarok szövetsége a továbbiakban is tartja magát a Szociáldemokrata Párttal (PSD) és a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött megegyezéshez, amelynek értelmében Klaus Johannist, Nagyszeben polgármesterét támogatják. Emlékeztetett, hogy ez a három párt többséget alkot a parlamentben.

Hozzátette: ha az államelnök elfogadta volna javaslatukat, már régen megalakult volna a nagyszebeni polgármester vezette kormány, amelynek a hozzáértésére szükség van a román politikában.

A pártoknak konzultálniuk kell és megegyezésre kell jutniuk a költségvetés sarokszámait illetően, mégpedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) követelményeinek megfelelően. A nemzetközi pénzügyi szervezetnek ugyanis bizonyosságra van szüksége a költségvetési deficitet, az inflációt, az euró-lej árfolyamot, valamint az olyan törvényeket illetően, amelyek megszavazása biztosítana minden gazdasági és pénzügyi feltételt az IMF-fel kötött egyezmény tiszteletben tartásához – állapította meg Markó Béla.

Kifejtette: bármennyit is tárgyalnának, vitáznának a pártok, a költségvetés megszavazása a november 22-i államelnöki választások előtt gyakorlatilag lehetetlen. A költségvetési bizonytalanság kapcsán ismételten hangsúlyozta: a kormányt a parlamenti többségnek kell támogatnia. Érthetetlennek nevezte, hogy Traian Basescu miért erőlteti a Croitoru-kormányt a már kiforrott többség ellenére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iránban a rendőrség figyelmeztette az ellenzéket

Irán - Az iráni rendőrség kedden megfenyegette az ellenzéki tüntetőket, hogy széles körű támadást… Tovább olvasom