Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Az SNS magyarellenes plakátjai Szlovákiában

Magyarellenes óriásplakátokkal borzolja a kedélyeket Szlovákiában a Szlovák Nemzeti Párt (SNS).
Az Új Szó című pozsonyi napilap szerint a nacionalista párt napokban kihelyezett méretes reklámtáblái öles betűkkel hirdetik szlovákul: "Nebudme doma cudzincami!", ami magyarul azt jelenti "Hazánkban ne legyünk idegenek!". A főfelirat alatt pedig ez olvasható: "Nechceme zit vo Felvidéku!", tehát "Nem akarunk a Felvidéken élni!".

"Az óriásplakátok országszerte megjelentek, beleértve a magyarlakta régiókat is. Látható az SNS üzenete például a Párkányt és Nánát összekötő út mentén. Az SNS plakátja arra buzdítja a lakosokat, írják alá a párt petícióját, amelynek alapján népszavazás kiírását kezdeményeznék a szlovák nyelv kizárólagos használatáról a hivatalokban" - olvasható a lapban.

"A mai napig hozzávetőlegesen 55-60 ezer aláírást gyűjtöttünk össze. Az aláírásgyűjtő akció nagyon jól indult" - nyilatkozta szerdán Ján Slota, az SNS elnöke a párt elnökségi ülése után. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazás kiírását kérhessék az államfőtől, legalább 350 ezer támogató aláírást kell összegyűjteniük.

A pozsonyi magyar újság olvasói nyugtalanítónak tartják az SNS plakátjait. "Színtiszta provokációnak tartom az SNS plakátját" – mondta a lapnak Kanicka Tibor Nánáról.

A szlovák nacionalisták a következő hónapban újabb provokációra készülnek: június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának napján fogják megünnepelni az SNS megalapításának 140. évfordulóját. Az 1871-ben alakult történelmi pártnak egyébként a nevén kívül semmi köze sincs az 1990-ben alakult, jelenlegi SNS-hez - jegyzi meg az új Szó.

Olvasóink írták

  • 2. 751510 2011. május 05. 10:09
    „Ha valóban nem akarnak Felvidéken élni, mit keresnek még mindig ott?”
  • 1. StencilAtya 2011. május 05. 09:13
    „hahhahahah ..Európa bohócai !! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözés Amszterdamban - 2 halott

Két ember meghalt, másik kettő megsebesült egy autókereskedésnél kitört lövöldözésben szerdán… Tovább olvasom