Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Az új hondurasi hatalom új válságtervet javasol

Honduras - Honduras ideiglenes elnöke felajánlotta, hogy lemond, s támogatni fogja a hatalmától megfosztott és száműzött államfő, Manuel Zelaya visszatérését az országba.
Honduras ideiglenes elnöke felajánlotta, hogy lemond, s támogatni fogja a hatalmától megfosztott és száműzött államfő, Manuel Zelaya visszatérését az országba, amennyiben a politikus eláll az elnökség visszaszerzésére vonatkozó követeléseitől - ez az elképzelés szerepel az új hondurasi hatalom által helyi idő szerint csütörtökön nyilvánosságra hozott válságtervben.

A javaslat kevés újdonságot tartalmaz azon kívül, hogy Robert Micheletti ideiglenes elnök támogatná a Zelayának nyújtandó részleges amnesztiát. Az amnesztiát még jóvá kellene hagynia a parlamentnek is, de a válságtervben szerepel olyan megfogalmazás, hogy Micheletti támogatni fogja olyan törvény elfogadását, amely politikai amnesztiát adna Zelayának, de nem mentené fel a köztörvényes bűncselekmények vádjai alól. Zelayát hazaárulással, közokirat-hamisítással, csalással, hatalommal való visszaéléssel, ehhez kapcsolódóan pedig kétmillió dollár közpénz elsikkasztásával vádolják.

A Micheletti nevében tárgyaló Arturo Corrales szerint az is új a javaslatban, hogy engedélyeznék Zelaya hazatérését - ez az ötpontos tervezet negyedik pontja. Ugyancsak szerepel a javaslatban, hogy nemzetközi megfigyelőket hívnának egyebek mellett az Amerikai Államok Szervezetétől, a Carter Központból és az Európai Unióból a - még a június 28-i puccs előtt - november 29-re kitűzött elnökválasztás lebonyolításának ellenőrzésére.

Zelaya és a nemzetközi közösség is azon az állásponton van, hogy az államfőt törvénytelenül fosztották meg tisztségétől, és vissza kell helyezni hivatalába, hogy kitöltse hátralévő, januárig tartó elnöki idejét.

Micheletti korábban már felajánlotta lemondását az ideiglenes elnökségről azzal, hogy az alkotmány által meghatározott harmadik személynek adják át az államfői tisztséget. Ez a személy nyilvánvalóan Jorge Rivera, a legfelsőbb bíróság elnöke lenne. Ez a bírói testület adott ki a puccs idején körözést Zelaya ellen.

Corrales szerint Micheletti az új tervet bemutatta az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) külügyminiszteri küldöttségének, amely kedden tárgyalt Tegucigalpában. A delegáció tagja volt José Miguel Insulsa AÁSZ-főtitkár is. Corrales úgy tudja, hogy Insulza kevés lehetőséget lát a javaslat elfogadására.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Castro szerint az USA likvidálni akarja Chávezt

Kuba - Fidel Castro szerint az Egyesült Államok arra törekszik, hogy felszámolja Hugo Chávez… Tovább olvasom