Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Az USA nem fejleszt ki új nukleáris képességeket

Az Egyesült Államok nem folytat nukleáris kísérleteket, nem fejleszt ki új robbanófejeket és képességeket nukleáris fegyvereihez - szögezte le Barack Obama az új amerikai nukleáris doktrínáról kiadott keddi közleményében.
Az Egyesült Államok csökkenti az atomfegyverek szerepét nemzetbiztonsági stratégiájában, ugyanakkor fenntartja megbízható, biztonságos és hatékony nukleáris elrettentő erejét. Obama az új stratégia központi elemeként közölte: az Egyesült Államok kinyilvánítja, hogy nem fog atomfegyvert bevetni vagy azzal fenyegetni olyan nem atomhatalom államokkal szemben, amelyek az atomsorompó szerződés részesei, és teljesítik az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásával kapcsolatos vállalásaikat.

Az Egyesült Államokat és szövetségeseit, valamint partnereit "egyre növekvő mértékben meg lehet védeni Amerika egyedülálló hagyományos katonai képességeivel és erős rakétavédelmével" - hangsúlyozta az elnök.

A hidegháborús gondolkodásmódon túllépni igyekvő Obama szerint az Egyesült Államok és a világ biztonságára nézve már nem az országok közötti esetleges atomháború a legnagyobb fenyegetés, hanem "erőszakos szélsőségesek nukleáris terrorizmusa" és az atomfegyverek elterjedése egyre több államban. "A globális atomháború fenyegetése távolabb került, de a nukleáris támadás veszélye fokozódott" - tartalmazza az új stratégia.

Az amerikai elnök előző nap a The New York Timesnak adott interjújában kifejtette: az atomfegyver használatától való tartózkodás nem vonatkozik azokra az országokra, például Iránra és Észak-Koreára, amelyek megsértették vagy elutasították az atomfegyverek terjedését gátló nemzetközi egyezményt.

Az újság rámutatott: az Egyesült Államok az új stratégiával megszünteti a hidegháború kezdete óta fenntartott szándékos bizonytalanságot az atomfegyver használatát illetően. Első ízben kötelezi magát arra, hogy nem vet be ilyen fegyvert az atomsorompó szerződést betartó nem atomhatalom államok ellen, még akkor sem, ha azok biológiai vagy vegyi fegyverrel támadnának rá, esetleg bénító erejű kibertámadást hajtanának végre ellene. Obama érvelése szerint az ilyen támadásokat meg lehet előzni hagyományos fegyverekkel.

Az új stratégia ugyanakkor lehetővé teszi az atomcsapást egy biológiai fegyverrel történő támadásra válaszul, ha az ellenséges állam olyan mértékben fejlesztene vagy terjesztene el biofegyvereket, hogy Amerikát pusztító erejű csapás érhetné.

Robert Gates védelmi miniszter Iránnak és Észak-Koreának címzett kemény hangú üzenetében kedden úgy fogalmazott: ha egy ország nem tartja be a játékszabályokat, ha közreműködik atomfegyverek terjesztésében, akkor "a velük szembeni eljárást mérlegelve az összes opció szóba jöhet".

Obama új nukleáris stratégiája feltehetően bírálatot fog kiváltani a konzervatív és liberális erők körében egyaránt; előbbiek úgy ítélik meg, hogy Obama új politikája gyöngíti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, utóbbiak pedig azt kifogásolják, hogy nem megy elég messzire a leszerelésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medvegyev orosz államfő Pozsonyban

Az orosz államfő kétnapos hivatalos látogatásra kedden este Pozsonyba érkezett. Tovább olvasom