Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Azért nem vették őrizetbe Janukovicsot, hogy béke maradjon a térségben

Azért nem próbálták meg őrizetbe venni a hatóságok Viktor Janukovics eltávolított elnököt a Krím félszigeten, mert attól tartottak, hogy fegyveres konfliktus robban ki emiatt a dél-ukrajnai területen - közölte Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter szerdán Kijevben tartott sajtótájékoztatóján.

"Úgy gondolom, hogy semmilyen katonai szembenállást, illetve  konfliktust nem szabad megengednünk a térségben" - jelentette ki.  Elmondta, hogy amikor Valentin Nalivajcsenkóval, az ukrán biztonsági  szolgálat (SZBU) vezetőjével együtt Szevasztopolba érkeztek, úgy  ítélték meg a helyzetet, hogy a Janukovics utáni hajsza erőszakos  konfliktust provokálna, ürügyül szolgálhatna "egy külföldi állam  fegyveres erőinek" beavatkozásához. Avakov nyilvánvalóan  Oroszországra célzott, amelynek fekete-tengeri flottája  Szevasztopolban állomásozik.  

"Arra a döntésre jutottunk, hogy számunkra a Krím sorsa,  nyugalma fontosabb mint Janukovics" - tette hozzá a belügyi tárca  vezetője.  

Avakov hétfőn Facebook-oldalán tájékoztatta az ukrán lakosságot  Janukovics meneküléséről. Eszerint Janukovics kíséretével a múlt hét  végén Kijevből helikopterekkel a kelet-ukrajnai Harkivba repült.  Terveivel ellentétben azonban nem vett részt a Régiók Pártja  szombati tanácskozásán, hanem felvette videóüzenetetét, amelyet  később az ukrán média közölt, majd helikopterekkel a donyecki  repülőtérre utaztak. Megérkezve átszállt kíséretével két charter  gépre, ám az ukrán határőrség megakadályozta, hogy Oroszországba  utazzanak. Egyes források szerint Janukovics testőrei tűzharcba  keveredtek a határőrökkel.   

Ezt követően Janukovics és kísérői autókonvojban a Krím  félszigetre utaztak, és megszálltak az egyik magánszanatóriumban.  Janukovics értesülve arról, hogy a parlament Olekszandr Turcsinovot  bízta meg az államfői feladatok ideiglenes ellátásával, sietve a  szevasztopoli nemzetközi repülőtérre hajtatott. "Nalivajcsenko és én  akkorra már megérkeztünk a repülőtérre, ezért Janukovicsék  visszafordultak, és Balaklava környékén egy magánrezidenciában  álltak meg" - írta Avakov. A volt államfő testőreinek egy része  ezután fegyvereikkel együtt a rezidencián maradt. Janukovics egy  kézzel írott papírt hagyott hátra, amelyben lemondott az államfőnek  járó fegyveres kíséretről, majd maradék testőreivel ismeretlen  helyre távozott.  

Arszen Avakov ideiglenes belügyminiszter hétfőn azt közölte,  hogy letartóztatási parancsot adott ki Viktor Janukovics leváltott  államfő ellen az ukrán rendőrség, tömeggyilkosság vádjával akarták  őrizetbe venni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százhetvenöt lázadóval végeztek a szíriai kormányerők

Több mint 175 fegyveres ellenzékit megöltek a szíriai kormányerők szerdán a Damaszkusz keleti… Tovább olvasom